Nagyon zöld tavaszi saláta

2014-05-07

sponsored links

A 63. VKF! zajlik éppen, aminek ezúttal Zöld Múzsa a háziasszonya. A téma pedig nem is lehetne más, mint egy nagy tál friss, színes saláta. Szabályok nélkül, szabadon.

Engem pedig elkapott a pánik, mert annyi zöldség szakadt ránk így május elejére, hogy képtelen voltam eldönteni, milyen salátával vegyek részt a játékban. A piacok felrobbannak a zöldektõl. Na persze, a határozottságom messze földön híres. Vagy hírhedt. De ez már egy másik történet. :)

Szóval, hosszas agonizálás után egy nagyon zöld salátát csináltam, zöld spárgával, zöldborsóval, bébi spenóttal, friss kaporral és zöldcitrommal.

nagyon_zold_tavaszi_salata

Hozzávalók (2 fõre):

1 nagy marék bébi spenót

6 ? 8 vékony szál zöld spárga

2 marék zsenge friss zöldborsó (kb. fél csésze)

2 ? 3 db kisebb hónapos retek

1 marék pörkölt pisztácia, durvára vágva

4 ? 5 db fûszeres olajban eltett aszalt paradicsom

az öntethez:

1 kis gerezd fokhagyma

1 ek. bodzás fehérborecet

1 ek. zöldcitromlé3 ? 4 ek. olívaolaj

1 tk. méz (vagy több, ízlés szerint)

1 kis csokor friss kapor, finomra aprítva

1 nagy csipet só

1 csipet frissen tekert bors

fejenként 1 buggyantott tojás

Elõször elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kis befõttes üvegbe tettem, rácsavartam a kupakot és alaposan összeráztam. Félretettem.

A spárgát megmostam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Három szál spárgát félretettem, amit késõbb kevés olívaolajon egyben meggrilleztem. A forró olívaolajon oldalanként 3 percig pirítottam a közepesnél kicsit erõsebb lángon. Kifejtettem a zöldborsót, azt is leöblítettem. Egy kisebb fazékban vizet forraltam, sóztam 1 ek. sóval, majd a lobogó vízben kb. 1 perc alatt blansíroztam a spárgát és a borsót. Jéghideg vízbe tettem és hagytam kihûlni. Kiszedtem a vízbõl és hagytam megszáradni.

Amíg a spárga és a borsó kicsit megszáradtak, megfõztem a buggyantott tojást. Egy kis lábasban vizet forraltam. Amikor a víz felforrt, alacsonyra vettem alatta a lángot. A víz éppen csak gyöngyözött. A tojást felütöttem egy kis pohárba, majd nagyon óvatosan a gyöngyözõ vízbe csúsztattam. Pontosan 3 percig fõztem, majd egy kiszedõ lapáttal tányérra tettem.

Vékonyan felszeleteltem a retket, csíkokra vágtam az aszalt paradicsomot. A pisztáciát durvára aprítottam.

Összeállítottam a salátát. A bébi spenótot, a spárgát, a zöldborsót, a retket, a pisztáciát és az aszalt paradicsomot egy nagy tálba tettem. A tetejére tettem a buggyantott tojást és a grillezett spárga végeit is. Meglocsoltam az öntettel és megettem. :)

A facebook-on is ott vagyok, itt ni. :)

nagyon_zold_tavaszi_salata (2)

Ötlet: innen


Innen is szemezgethettek




nagyon_tavaszi_salata
Nagyon tavaszi saláta



Saláta? Fõzeléknek? Fúúúúúúúúj!


lilakaposzta sali magokkal3 (1280x853)
Ropogós lilakáposzta saláta



Tavaszi zsongás spárgával ? alias besameles rakott zöldspárga




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/05/07/nag...

sponsored links

Keres?s