Nagyon zöld tavaszi saláta
sponsored links
A 63. VKF! zajlik éppen, aminek ezúttal Zöld Múzsa a háziasszonya. A téma pedig nem is lehetne más, mint egy nagy tál friss, színes saláta. Szabályok nélkül, szabadon.
Engem pedig elkapott a pánik, mert annyi zöldség szakadt ránk így május elejére, hogy képtelen voltam eldönteni, milyen salátával vegyek részt a játékban. A piacok felrobbannak a zöldektõl. Na persze, a határozottságom messze földön híres. Vagy hírhedt. De ez már egy másik történet.
Szóval, hosszas agonizálás után egy nagyon zöld salátát csináltam, zöld spárgával, zöldborsóval, bébi spenóttal, friss kaporral és zöldcitrommal.
Hozzávalók (2 fõre):
1 nagy marék bébi spenót
6 ? 8 vékony szál zöld spárga
2 marék zsenge friss zöldborsó (kb. fél csésze)
2 ? 3 db kisebb hónapos retek
1 marék pörkölt pisztácia, durvára vágva
4 ? 5 db fûszeres olajban eltett aszalt paradicsom
az öntethez:
1 kis gerezd fokhagyma
1 ek. bodzás fehérborecet
1 ek. zöldcitromlé3 ? 4 ek. olívaolaj
1 tk. méz (vagy több, ízlés szerint)
1 kis csokor friss kapor, finomra aprítva
1 nagy csipet só
1 csipet frissen tekert bors
fejenként 1 buggyantott tojás
Elõször elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kis befõttes üvegbe tettem, rácsavartam a kupakot és alaposan összeráztam. Félretettem.
A spárgát megmostam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Három szál spárgát félretettem, amit késõbb kevés olívaolajon egyben meggrilleztem. A forró olívaolajon oldalanként 3 percig pirítottam a közepesnél kicsit erõsebb lángon. Kifejtettem a zöldborsót, azt is leöblítettem. Egy kisebb fazékban vizet forraltam, sóztam 1 ek. sóval, majd a lobogó vízben kb. 1 perc alatt blansíroztam a spárgát és a borsót. Jéghideg vízbe tettem és hagytam kihûlni. Kiszedtem a vízbõl és hagytam megszáradni.
Amíg a spárga és a borsó kicsit megszáradtak, megfõztem a buggyantott tojást. Egy kis lábasban vizet forraltam. Amikor a víz felforrt, alacsonyra vettem alatta a lángot. A víz éppen csak gyöngyözött. A tojást felütöttem egy kis pohárba, majd nagyon óvatosan a gyöngyözõ vízbe csúsztattam. Pontosan 3 percig fõztem, majd egy kiszedõ lapáttal tányérra tettem.
Vékonyan felszeleteltem a retket, csíkokra vágtam az aszalt paradicsomot. A pisztáciát durvára aprítottam.
Összeállítottam a salátát. A bébi spenótot, a spárgát, a zöldborsót, a retket, a pisztáciát és az aszalt paradicsomot egy nagy tálba tettem. A tetejére tettem a buggyantott tojást és a grillezett spárga végeit is. Meglocsoltam az öntettel és megettem.
A facebook-on is ott vagyok, itt ni.
Ötlet: innen
Nagyon tavaszi saláta
Saláta? Fõzeléknek? Fúúúúúúúúj!
Ropogós lilakáposzta saláta
Tavaszi zsongás spárgával ? alias besameles rakott zöldspárga
Engem pedig elkapott a pánik, mert annyi zöldség szakadt ránk így május elejére, hogy képtelen voltam eldönteni, milyen salátával vegyek részt a játékban. A piacok felrobbannak a zöldektõl. Na persze, a határozottságom messze földön híres. Vagy hírhedt. De ez már egy másik történet.
Szóval, hosszas agonizálás után egy nagyon zöld salátát csináltam, zöld spárgával, zöldborsóval, bébi spenóttal, friss kaporral és zöldcitrommal.
Hozzávalók (2 fõre):
1 nagy marék bébi spenót
6 ? 8 vékony szál zöld spárga
2 marék zsenge friss zöldborsó (kb. fél csésze)
2 ? 3 db kisebb hónapos retek
1 marék pörkölt pisztácia, durvára vágva
4 ? 5 db fûszeres olajban eltett aszalt paradicsom
az öntethez:
1 kis gerezd fokhagyma
1 ek. bodzás fehérborecet
1 ek. zöldcitromlé3 ? 4 ek. olívaolaj
1 tk. méz (vagy több, ízlés szerint)
1 kis csokor friss kapor, finomra aprítva
1 nagy csipet só
1 csipet frissen tekert bors
fejenként 1 buggyantott tojás
Elõször elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kis befõttes üvegbe tettem, rácsavartam a kupakot és alaposan összeráztam. Félretettem.
A spárgát megmostam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Három szál spárgát félretettem, amit késõbb kevés olívaolajon egyben meggrilleztem. A forró olívaolajon oldalanként 3 percig pirítottam a közepesnél kicsit erõsebb lángon. Kifejtettem a zöldborsót, azt is leöblítettem. Egy kisebb fazékban vizet forraltam, sóztam 1 ek. sóval, majd a lobogó vízben kb. 1 perc alatt blansíroztam a spárgát és a borsót. Jéghideg vízbe tettem és hagytam kihûlni. Kiszedtem a vízbõl és hagytam megszáradni.
Amíg a spárga és a borsó kicsit megszáradtak, megfõztem a buggyantott tojást. Egy kis lábasban vizet forraltam. Amikor a víz felforrt, alacsonyra vettem alatta a lángot. A víz éppen csak gyöngyözött. A tojást felütöttem egy kis pohárba, majd nagyon óvatosan a gyöngyözõ vízbe csúsztattam. Pontosan 3 percig fõztem, majd egy kiszedõ lapáttal tányérra tettem.
Vékonyan felszeleteltem a retket, csíkokra vágtam az aszalt paradicsomot. A pisztáciát durvára aprítottam.
Összeállítottam a salátát. A bébi spenótot, a spárgát, a zöldborsót, a retket, a pisztáciát és az aszalt paradicsomot egy nagy tálba tettem. A tetejére tettem a buggyantott tojást és a grillezett spárga végeit is. Meglocsoltam az öntettel és megettem.
A facebook-on is ott vagyok, itt ni.
Ötlet: innen
Innen is szemezgethettek
Nagyon tavaszi saláta
Saláta? Fõzeléknek? Fúúúúúúúúj!
Ropogós lilakáposzta saláta
Tavaszi zsongás spárgával ? alias besameles rakott zöldspárga