Nagyon-tavasz-fõzelék

2014-05-28

sponsored links

2014.majus.25 207.JPG

 

 

Akármilyen meglepõ, a friss, hersenõ tavaszi zöldségeken kívül még egy kis bodza is van benne (csak az íze miatt!). A tavaszi fõzeléket (lánykori nevén finomfõzelék, de ezt erõsen lejáratták a menzákon) évrõl évre frissítem, volt már a blogon is ilyen recept. Ez a mostani bodzaszörp készítés közben készült, és (mivel egy kis mézet mindig szoktam tenni bele) jutott belõle a lábosba is. De annyira meg voltam vele elégedve, hogy akáccal is megismétlem (az akácvirág már ott vár a szirupban).

 

 

 2014.majus.25 209.JPG

 

 

 

 Hozzávalók:

 

 

250 g friss fehér spárga

3 db zsenge sárgarépa

2 db zsenge petrezselyemgyökér

250 g újkrumpli

250 g zsenge zöldborsó

1 db zöld karalábé

1 csokor zöldhagyma

petrezselyemzöld  a tálaláshoz

1 tojás sárgája

2 dl tejszín

1 evõkanál mandulaliszt

1/2 dl bodzaszörp

20 g vaj

 

 

A zöldhagymát megmossuk, felkarikázzuk, majd egy lábosban a felolvasztott vajban megpároljuk. A zöldségeket alaposan megmossuk - mivel még nagyon vékony a héjuk, más tisztításra nincs szükség - csak a karalábét hámoztam meg. Feldaraboljuk  õket, és a következõ sorrendben adjuk a megpárolt zöldhagymához: sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, újkrumpli, zöldborsó, spárga - 1-2 perces különbséggel. Ha mind a lábosban van, aláöntjük a bodzaszörp felét,és még fél deci vizet. Enyhén megsózzuk, átkeverjük, és takaréklángon pároljuk néhány percig - ez alatt a zsenge zöldségek megpuhulnak és levet engednek. Közben a tojássárgáját simára keverjük a tejszínnel, a mandulaliszttel és a maradék bodzaszörppel. A végén adjuk a zöldségekhez, és néhány percig fõzzük õket együtt. Petrezselyemzölddel, vagy bodzavirággal megszórva tálaljuk.

 

 

 

 2014.majus.25 206.JPG

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/05/28/na...

sponsored links

Keres?s