Nagyon-tavasz-fõzelék
sponsored links
Akármilyen meglepõ, a friss, hersenõ tavaszi zöldségeken kívül még egy kis bodza is van benne (csak az íze miatt!). A tavaszi fõzeléket (lánykori nevén finomfõzelék, de ezt erõsen lejáratták a menzákon) évrõl évre frissítem, volt már a blogon is ilyen recept. Ez a mostani bodzaszörp készítés közben készült, és (mivel egy kis mézet mindig szoktam tenni bele) jutott belõle a lábosba is. De annyira meg voltam vele elégedve, hogy akáccal is megismétlem (az akácvirág már ott vár a szirupban).
Hozzávalók:
250 g friss fehér spárga
3 db zsenge sárgarépa
2 db zsenge petrezselyemgyökér
250 g újkrumpli
250 g zsenge zöldborsó
1 db zöld karalábé
1 csokor zöldhagyma
petrezselyemzöld a tálaláshoz
1 tojás sárgája
2 dl tejszín
1 evõkanál mandulaliszt
1/2 dl bodzaszörp
20 g vaj
só
A zöldhagymát megmossuk, felkarikázzuk, majd egy lábosban a felolvasztott vajban megpároljuk. A zöldségeket alaposan megmossuk - mivel még nagyon vékony a héjuk, más tisztításra nincs szükség - csak a karalábét hámoztam meg. Feldaraboljuk õket, és a következõ sorrendben adjuk a megpárolt zöldhagymához: sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, újkrumpli, zöldborsó, spárga - 1-2 perces különbséggel. Ha mind a lábosban van, aláöntjük a bodzaszörp felét,és még fél deci vizet. Enyhén megsózzuk, átkeverjük, és takaréklángon pároljuk néhány percig - ez alatt a zsenge zöldségek megpuhulnak és levet engednek. Közben a tojássárgáját simára keverjük a tejszínnel, a mandulaliszttel és a maradék bodzaszörppel. A végén adjuk a zöldségekhez, és néhány percig fõzzük õket együtt. Petrezselyemzölddel, vagy bodzavirággal megszórva tálaljuk.