Nagyon egyszerû krémleves krumpliból
sponsored links
Azt olvastam -a már emlegett Horváth Boldizsárné: Húsz ország konyhája címû könyvében-, hogy a ghánai háziasszony egyik legkedvesebb fûszere a csípõs paprika. Por alakban, vagy szárítva, a csutkával együtt összetörve használja. A második helyre a paradicsompürét teszi a könyv írója.
Ez a leves, amit ma fõztem, mindkettõt tartalmazza, hihetetlenül finom és nagyon gyorsan elkészül.
Kicsit változtattam rajta, mert az eredeti receptben nincs friss paradicsom, én meg tettem bele. Valahogy odakívánkozott. Ghánában tejjel készül, én joghurttal fõztem, szerintem karakteresebbé teszi. Ja, és egy kis kurkuma is került bele pluszban.
Ez a leves, amit ma fõztem, mindkettõt tartalmazza, hihetetlenül finom és nagyon gyorsan elkészül.
Kicsit változtattam rajta, mert az eredeti receptben nincs friss paradicsom, én meg tettem bele. Valahogy odakívánkozott. Ghánában tejjel készül, én joghurttal fõztem, szerintem karakteresebbé teszi. Ja, és egy kis kurkuma is került bele pluszban.
Hozzávalók (hét adag lett belõle):
- 70 dkg apróra vágott krumpli
- 3 evõkanál olívaolaj
- 2 db nem túl nagy vöröshagyma
- 1-1,5 dl-nyi sûrített paradicsom
- 2 kávéskanál curry (én madrasz curryt használtam, hogy még csípõsebb legyen)
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál csípõs fûszerpaprika
- 1 db összetört szárított csípõspaprika
- só
- 2 dl-nyi joghurt
- petrezselyem
Az olívaolajon sóval pároltam a hagymát, rátettem a fûszereket, mikor már intenzív illata lett, belekevertem a krumplit. Alaposan átforrósítottam, majd beletettem a paradicsompürét és a felkockázott (meghámozott) paradicsomot. Felöntöttem vízzel, és puhára fõztem.
Egy krumplinyomóval, csak úgy tessék-lássék módon összetörtem. Kivettem belõle egy kicsit, összakevertem a joghurttal és visszazuttyantottam. Alaposan összeforraltam, a végén pedig jó sok petrezselyemzöldet szórtam bele.
Kb. 20 perc az egész, és egy nagyon gazdag ízvilágú, hihetelenül finom krémleves kerekedik belõle.
Persze, ez a kép is éjszaka készült, így nem szép. |