Nagymamám almás pitéje
sponsored links
Biztos mindenkinél lapul egy-két tradicionális családi recept a fiók mélyén, féltve õrzött kincsként. Nálunk az almás pite receptje ilyen örökség. Az igazi nagymamák nimbuszához szerintem egyébként is hozzátartozik a házi sütemények édes emléke. Ezt nálunk még árnyalta a tanyasi csirkébõl készült ropogós csirkecomb piszkeszósszal és az otthon gyúrt tésztából készült sajtos makaróni, merthogy kifinomult ízléssel rendelkezõ személyemnek a sajtos tészta volt a nagy kedvence. Nagymamámhoz kötõdõ meghatározó élményem, hogy többnyire saját konyhakertjébõl került az asztalra az étel. Nagyi térült fordult (megtizedelte a baromfiudvart, begyûjtött a kertbõl néhány idény zöldséget) és már kész is volt a menü. Mondhatni, hogy messze megelõzte a korát, és most az újra az õstermelõk felé forduló vásárlói szokásoknak megfelelõen nagyon trendi lenne. Az viszont egészen biztos, hogy az almás pitéjének minden aktuális divattól függetlenül örökös helye van az asztalunknál.
Örökség:
25dkg liszt
1 csomag sütõpor
10 dkg zsír (tényleg a zsír, aki nem azt tesz bele, az itt abba is hagyhatja a recept olvasását)
1 tojás sárgája ( a fehérjét a tészta tetejének megkenéséhez használjuk fel)
2 ek tejföl
csipet só
10 dkg cukor.
Töltelékhez:
1,5 kg savanykás alma lereszelve ...