Nagyi meggyese - avagy Pudingos meggyes

2018-02-25

sponsored links

Egy Ăłra alatt elkĂ©szĂ­thetĂ” nagyon finom meggyes sĂŒtemĂ©ny! TökĂ©letes hĂ©tvĂ©gi sĂŒti a csalĂĄdnak, de vendĂ©gvĂĄrĂłnak is megfelel.

IgazĂĄbĂłl a recept a Receptözön ĂșjsĂĄg 2012-es egyik szĂĄmĂĄban talĂĄlhatĂł, melyet mĂ©g akkor kinĂ©ztem magamnak, de hĂĄt annyi ötletem Ă©s elkĂ©szĂ­tendĂ” recept sorakozik a fejemben Ă©s konyhapolcomon, mint Ă©gen a csillag. KĂ©t Ă©let is kevĂ©s lenne rĂĄ, hogy mindet elkĂ©szĂ­tsem. Ezt a sĂŒtit pl. kĂ©t hete mĂĄr tĂ©nyleg nagyon-nagyon szeretnĂ©m megsĂŒtni, de egy örökmozgĂł 16 hĂłnapos kis legĂ©nyke mellett, aki folyamatosan felfedezi az egĂ©sz lakĂĄst, pakol, rĂĄmol, nem könnyĂ» bĂĄrmit is csinĂĄlni, mivel egy mĂĄsodpercre sem lehet szem elĂ”l tĂ©veszteni. ? Igaz, ĂĄltalĂĄban naponta 2x1 ĂłrĂĄcskĂĄt alszik, de olyankor annyi teendĂ”m összegyĂ»lik, hogy azt sem tudom, melyikbe fogjak bele. Mindenbe belekezdek, de semminek nem Ă©rek a vĂ©gĂ©re. Gondolom, ez mindenkinek ismerĂ”s, akinek van vagy volt hasonlĂł korĂș kisgyermeke.

Pedig nem tudom, mi van velem... mostanĂĄban olyan sĂŒthetnĂ©kem van, hogy szĂ­vem szerint naponta 2-3 sĂŒtemĂ©nyt is sĂŒtnĂ©k csak Ășgy, mert egyszerĂ»en hiĂĄnyzik a sĂŒtĂ©s Ă©lmĂ©nye, a sĂŒtemĂ©nyekkel valĂł "szöszmötölĂ©s" Ă©s kikapcsolĂłdĂĄs, az alkotĂĄs öröme. RĂĄadĂĄsul imĂĄdom Ă”ket fotĂłzni, csak soha nincs idĂ”m lefĂ©nykĂ©pezni normĂĄlisan egy sĂŒtemĂ©nyt vagy Ă©telt sem! SĂŒtĂ©s közben mindig eltervezem, hogy fogom lefĂ©nykĂ©pezni, de addigra szinte kivĂ©tel nĂ©lkĂŒl mindig felĂ©bred ZalĂĄn, ezĂ©rt kapkodva kell cselekednem: gyorsan elĂ”veszek egy tĂĄnyĂ©rt, egy bögrĂ©t, egy "rongyot" + egy alĂĄtĂ©tet, kattintok nĂ©hĂĄny gyors fotĂłt Ă©s ennyi. Vagy amiatt nem tudok normĂĄlisan neki kĂ©szĂŒlni a fotĂłzĂĄshoz, mert tĂșl kĂ©sĂ”n Ă©rkeztem sĂŒtni vagy fĂ”zni, kezd sötĂ©tedni odakint Ă©s alig van elĂ©g termĂ©szetes fĂ©ny a fĂ©nykĂ©pezĂ©sre - ilyenkor is rohanni kell nagyon, hogy legalĂĄbb mĂ©g egy kevĂ©ske termĂ©szetes fĂ©nyt elcsĂ­pjek 1-2 fotĂł erejĂ©ig. Közben minden receptnĂ©l arra gondolok, hogy: "na, ez sem Ășgy lett lefotĂłzva, mint ahogy elterveztem, csak össze lett csapva". ? ...Ă©s ha visszaemlĂ©kszem MilĂĄn korszakĂĄra (hogy mikor tudtam mellette kicsit nyugodtabban foglalkozni a sajĂĄt dolgaimmal), akkor ez mĂ©g legalĂĄbb mĂĄsfĂ©l Ă©vig Ă­gy is lesz, azaz semmi idĂ” semmire, minden egy nagy kapkodĂĄs Ă©s rohanĂĄs! Nem baj, egyszer biztos eljön az az idĂ” is, amikor kicsit nyugodtabban tervezhetem Ă©s vĂ©gezhetem a sajĂĄt dolgaimat. 
Viszont semennyiĂ©rt nem adnĂĄm az Ă©n "cukorborsĂł" kisfiamat, akit Ășgy imĂĄdok, hogy mĂĄsodpercenkĂ©nt csĂłkolgatom. KĂ©ptelen vagyok betelni vele, mert annyira cuki, okos Ă©s szĂ©psĂ©ges! ? (Nem beszĂ©lve arrĂłl, hogy a jelenlĂ©te mellett olyan fiatalnak Ă©rzem magam - mĂ©g Ășgy is, hogy nĂ©ha alig alszom 2-3 ĂłrĂĄt.?) Csak 1,5 Ă©v utĂĄn a sajĂĄt kis Ă©letem is hiĂĄnyzik nĂ©ha, amikor is akkor Ă©s azt csinĂĄlhatnĂ©k, amit szeretnĂ©k -, mert most szinte a kisfiam Ă©letĂ©t Ă©lem. Mindig azt nĂ©zem, neki mi a legjobb, Õ hogy Ă©rzi legjobban magĂĄt. CserĂ©be persze Õ nagyon boldog, vidĂĄm, kiegyensĂșlyozott, nyugodt baba. RĂĄadĂĄsul semmi baja nincs, pedig MilĂĄn a sulibĂłl nĂ©ha-nĂ©ha hazahoz egy-egy kisebb vĂ­rust, ettĂ”l fĂŒggetlenĂŒl ZalĂĄnnak az egĂ©sz Ă”szi-tĂ©li vĂ­rusos idĂ”szakban semmi baja nem volt, mĂ©g csak megfĂĄzva sem volt. SzerencsĂ©re MilĂĄn sem beteges, erĂ”s immunrendszerrel rendelkezik, pĂ©ldĂĄul ebben a tanĂ©vben szeptembertĂ”l egy napot sem hiĂĄnyzott a sulibĂłl betegsĂ©g miatt. Egyszer-kĂ©tszer ugyan volt benne valamilyen kisebb vĂ­rus, de olyan erĂ”s szervezete van, hogy 1 nap alatt könnyedĂ©n "le is tudja" mindig az egĂ©szet Ă©s mehet iskolĂĄba. 
RĂĄadĂĄsul februĂĄr közepĂ©n a fĂ©rjem is összeszedte az influenzĂĄt az egyik munkatĂĄrsĂĄtĂłl (ami furcsa, mert Õ sem szokott soha beteg lenni, soha nem volt betegszabadsĂĄgon), most viszont 5 napig fel sem bĂ­rt kelni az ĂĄgybĂłl, de szerencsĂ©re sem a gyerekek, sem Ă©n nem kaptuk el tĂ”le, pedig nem vagyunk beoltva influenza ellen. BĂ­zom benne, hogy ezekkel most nem kiabĂĄltam el magam Ă©s megĂșsszuk betegsĂ©gek nĂ©lkĂŒl a tĂ©l hĂĄtralĂ©vĂ” rĂ©szĂ©t is + majd a szeszĂ©lyes tavaszt is. 
JĂł Ă©g! Milyen hosszĂș bevezetĂ”t gĂ©peltem 1-2 perc alatt (ha az egyik szakmĂĄm nem lenne gĂ©pĂ­rĂł Ă©s gyorsĂ­rĂł, akkor ilyenben most nem lenne rĂ©szetek ?)! De akit csak a recept Ă©rdekel, Ășgyis csak azt olvassa el, Ășgyhogy ezzel biztos nem zavartam senkit - nekem pedig megmarad emlĂ©knek ez a nĂ©hĂĄny sor, sok-sok Ă©v mĂșlva olyan jĂł ezeket visszaolvasni. ?
Jöjjön a recept!




Hozzåvalók a tésztåhoz:
20x30 cm-es tepsihez
30 dkg finomliszt
12,5 dkg puha vaj
fĂ©l csomag sĂŒtĂ”por (6 g)
kb. 1-1,5 dl tejföl
1 tojĂĄs
8 dkg kristĂĄlycukor
1 csomag vanĂ­liĂĄs cukor vagy 1 teĂĄskanĂĄl vanĂ­lia kivonat

A töltelékhez:
kb. 50 dkg kimagozott meggybefÔtt
1 csomag vanĂ­liĂĄs vagy epres pudingpor
3 dl meggylé
(ha nincs elég meggylé, kipótolható vízzel)

+ a tetejére egy kisebb tojås felverve

Tipp: 
1. Ha Ă©des befĂ”ttel kĂ©szĂŒl, akkor nem kell a töltelĂ©kbe plusz cukor!  
2. NyĂĄron friss meggyel is kĂ©szĂ­thetĂ” - ebben az esetben a pudinghoz adjunk 3-4 evĂ”kanĂĄl cukrot (Ă­zlĂ©stĂ”l fĂŒggĂ”en)!


A pöttyös kézmûves keråmiåk megvåsårolhatók a Pöttyös Otthon webåruhåzban az alåbbi linkre kattintva:



      

Elkészítés:
  1. A lisztet, sĂŒtĂ”port, cukrot, vanĂ­liĂĄs cukrot összekeverjĂŒk. Elmorzsoljuk benne vajat, hozzĂĄadjuk a tojĂĄst Ă©s legvĂ©gĂŒl annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhetĂ”, nyĂșjthatĂł tĂ©sztĂĄt kapjunk - lĂĄgyat, de ne ragacsosat!
  2. A tĂ©sztĂĄt kettĂ©vesszĂŒk: az egyiket kinyĂșjtjuk a tepsi mĂ©retĂ©re (20x30 cm), melyet a nyĂșjtĂłfa segĂ­tsĂ©gĂ©vel a tepsibe helyezĂŒnk.
  3. A töltelĂ©khez a pudingport pici meggylĂ©vel simĂĄra keverjĂŒk egy lĂĄbasban, majd hozzĂĄadjuk a többi meggylevet is Ă©s közepes lĂĄngon, kevergetve megfĂ”zzĂŒk. LevesszĂŒk a lĂĄngrĂłl, belekeverjĂŒk a meggyet. 
  4. A meggyes masszĂĄt a kinyĂșjtott/tepsibe helyezett tĂ©sztĂĄra simĂ­tjuk egyenletesen. Majd kinyĂșjtjuk a tĂ©szta mĂĄsik rĂ©szĂ©t is ugyanekkorĂĄra Ă©s rĂĄhelyezzĂŒk a töltelĂ©kre.
  5. VillĂĄval nĂ©hĂĄny helyen megszurkĂĄljuk a tetejĂ©t, lekenjĂŒk a felvert tojĂĄssal Ă©s az elĂ”melegĂ­tett 180 fokos, lĂ©gkeverĂ©ses sĂŒtĂ”ben kb. 18-20 percig sĂŒtjĂŒk. HagyomĂĄnyos sĂŒtĂ”ben 200 fokon sĂŒssĂŒk kb. 18-20 percig. (A sĂŒtĂ©si idĂ” csak tĂĄjĂ©koztatĂł jellegĂ», sĂŒtĂ”tĂ”l fĂŒggĂ”en eltĂ©rhet!) 
  6. LegalĂĄbb langyosra hĂ»tjĂŒk, porcukorral meghintjĂŒk a tetejĂ©t, tetszĂ©s szerint szeleteljĂŒk. 



     KĂ©szĂ­tĂ©s közben...

       
     


    JĂł Ă©tvĂĄgyat!


    Folytatás a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2018/02/nagyi-m...

    sponsored links

    Keres?s