Nagyi almás pitéje a Család-Barát magazinban
sponsored links
Szeretném megosztani Veletek a tegnapi Család-Barát magazinban készült almás pite receptjét. Egyszerû és nagyszerû. Nagyon szeretem, mert nem túl vastag a tészta viszont a töltelék szaftos, vastag, de mégsem csúszik szét.
A hozzávalók pedig minden háztartásban megtalálhatók.
A mûsorban belekavarodtam egy kicsit a mondandómba, de most korrigálom. Még tanulnom kell ezt a mûfajt! Nézze el nekem mindenki, hisz még nem nem vagyok profi. Ez volt életem második felvétele. Villám felvétel volt. Felvételt megelõzõ este még 11-kor bevásároltunk az én Fecómmal, éjjel 1-ig pitét sütöttünk, majd reggel irány a felvétel.
Szóval. Akik a tejtermékekre érzékenyek, azoknak mindenképpen jó választás a zsírral készült alap. A gluténérzékenyek pedig a BL55-ös lisztet helyettesítsék speciális gluténmentes liszttel. A cukrot pedig a nyírfacukorral, vagy steviával.
A mai kor szellemére teljes mértékben átalakítható. Viszont a bloghoz és a hagyományos receptekhez híven a recept a régi korok szellemét idézi.
Hozzávalók a tésztához (25x35 cm-es tepsi):
- 60 dkg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 3 ek. tejföl
- 3 egész tojás
- 4 ek. cukor/porcukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg alma megpucolva
- 20 dkg búzadara
- 1 tk. fahéj
- 1 db citrom leve
- 15-20 dkg cukor
1 tojássárgája kenéshez
Porcukor szóráshoz (fahéjas)
A lisztet a zsírral, tejföllel és 3 egész tojással, cukorral sima tésztává gyúrjuk és a hûtõben pihentetjük 20 percig.
Elkészítjük a tölteléket. Az almákat megpucoljuk és lereszeljük.
Meglocsoljuk egy citrom levével, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.
Összeforgatjuk a búzadarával. Ezért nem fog szétfolyni a töltelékünk. Ez a legfontosabb! Lassú tûzön egy serpenyõben kb. 5-10 perc alatt sûrû tölteléket fõzünk.
25x35 cm-es tepsit vékonyan kizsírozunk. A tésztát két egyenlõ részre osztjuk és lisztezett deszkán két 25x35 cm-es lapot nyújtunk.
Feltekerjük a nyújtófára a tésztát és a tepsibe simítjuk.
Az összes tölteléket ráhalmozzuk a tésztára, eligazítjuk és a második lappal befedjük.
Kicsit megszurkáljuk villával a tészta tetejét, hogy a gõz szabadon távozhasson.
Tojássárgáját felverünk és ezzel kenjük meg a piténk tetejét.
Közepes fokozaton körülbelül 30 percig sütjük.
Hidegen és melegen egyaránt tálalhatjuk egy kis porcukorral megszórva.
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!