Nagy a világ, sok a rizsa

2014-03-17

sponsored links

A világ bármely részén járunk, találkozhatunk rizses egytál ételekkel, egyszerûbb, kacifántosabb, szaftosabb, szárazabb, húsos, zöldséges, fûszeres és édes. Minden nemzet büszke a magáéra, csak néhányat hadd említsek meg amit mindenki ismer, a paella, a rizottó, a sült rizs, a lecsós rizs, de akár még a sushit is ide sorolhatjuk (tudom, azért ez szélsõség).
Nálam ez most egy olyan spanyol ihletésû ételre sikeredett és egyáltalán nem bántam meg. A kolbász pikáns (csípõs) fanyarsága, a kukorica édessége és a spenót frissessége pompás kis zamat parádét varázsolta a tányéromra. 
Egyébként a rizs Dél-kelet Ázsiából ered, Európa a X. század után ismerte meg, Magyarországon való termesztése csak a XVIII. században kezdõdött el.














KOLBÁSZOS - KUKORICÁS RIZS, BÉBI SPENÓTTAL
Hozzávalók:
25 dkg rizs
10 dkg parasztkolbász (nem árt, ha csípõs)
10 dkg bébi spenót
30 dkg csemege kukorica (konzerv)
1,5 dl fehérbor
majoránna

A kolbász kis kockákra daraboljuk és olívaolajon gyengén megpirítjuk, hogy a színét kiengedje. Ezután ráborítjuk a megmosott rizst, sózzuk és majoránnával ízesítjük, majd felöntjük a borral és kb.:3 dl vízzel, felforraljuk, belekeverjük a kukoricát. Legyengítjük a tüzet és szép lassan fedõ alatt fõzzük, közben egyszer-kétszer bele is kavarhatunk (most nem cél, az hogy szép, pergõs riszt kapjunk) 15-20 perc elteltével lehúzzuk a tûzrõl és egy negyedórát pihentetjük saját gõzében. 
Tálalás elõtt, a még meleg rizsbe keverjük a bébi spenótot.

Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2014/03/...

sponsored links

Keres?s