N?v?nyi tejf?l, napraforg?magb?l
sponsored links
El?rebocs?tom, hogy irt?zom a "pestk?rny?ki" szotyi megnevez?t?l, ett?l csak a sz?let?si helyemen szok?sos makuka irrit?l jobban, ?gyhogy maradok a napraforg?mag n?ven emleget?sn?l.
N?h?ny ?vvel ezel?tt kerestem egy j? ?llag? ?s j??z? tejf?l alternat?v?t, akkor bukkantam r? a Z?ldElla blogra, ahol tal?ltam ezt a napraforg?mag tejf?lt. Igaz?b?l nem tudom, mi?rt nem "tal?ltam fel" magamt?l, mert egy finom, magvakb?l k?sz?l? szendvicskr?met szoktam csin?lni ?s nagy k?l?nbs?g nincs a kett? k?z?tt.
Az a tapasztalom a n?v?nyi tejf?l?kkel-joghurtokkal, s?t, a veg?n sajtokkal is, hogy nem pirulnak megfelel?en az ?teleken/szendvicseken. Miut?n ezt a magtejf?lt m?r j? ideje ett?k kr?mlevesekben (volt m?r, hogy az ?n h?sev? vejem is ezt tette a brokkoli kr?mlevesbe, pedig volt tejf?l is az asztalon), egy?b ?telekben, egyszer csak eszembe jutott, hogy ha l?tezik pir?tott napraforg?mag, mi?rt ne l?tezhetne pir?tott napraforg?mag tejf?l is, ?s gyorsan kipr?b?ltam egy rakott krumpli tetej?n. Mondanom sem kell, fenomen?lis volt. Az?ta nem probl?ma, hogy finomra pir?tott tejf?l legyen a cs?ben s?lt veg?ncuccok, vagy a melegszendvicsek tetej?n.
N?zz?tek csak ezeket a szendvicseket (persze, hogy ?n s?t?ttem a kenyeret is :D), szerintem nagyon k?v?natosak. Finom is volt, eb?dre ezt ettem, direkt az?rt, hogy megmutathassam, milyen sz?pre meg lehet pir?tani a tetej?t.
Ezt a kupacot forr?leveg?s frit?zben s?t?tt?k 200 fokon 5 percig, a lentit als?-fels? s?t?sen, 200 fokon, kb. 10 percig.
Azt is meg akartam mutatni, hogy milyen finom szaftos marad a pirult r?sz alatt, ez?rt miel?tt megettem, h?rom helyen is beledugtam az ujjam, k?z?pen direkt ?gy, hogy kiszakadjon, l?tsz?djon, hogy kifolyik a belseje.
- 10 dkg h?ntolt napraforg?mag
- v?z
- egy nagy csipet s?
- kev?s (frissen) ?r?lt feketebors
- 1 te?skan?lnyi citroml? (k?stold meg ?s tegy?l hozz? t?bbet, ha savany?(bb)ra szeretn?d
- 2 gerezdnyi (nekem 3 picike volt) fokhagyma
- 2 ev?kan?lnyi (extrasz?z ol?va)olaj
Ahogyan k?sz?lt:
Az ?ztat?vizet le?nt?ttem a magokr?l ?s egy sz?r?ben j?l ?t?bl?tettem azokat, majd alaposan lecs?p?gtettem.
Ezt k?vet?en az ?sszes hozz?val?val betettem egy turmixg?pbe, r??nt?ttem annyi vizet, hogy j?l ellepje (ezzel lehet szab?lyozni a "tejf?l" s?r?s?g?t, el?sz?r ink?bb kevesebbet teszek hozz? ?s ha ?gy ?t?lem meg, hogy m?g sz?ks?ges, akkor apr?nk?nt teszek hozz?. L?nyeges, hogy teljesen homog?nre, kr?m ?llag?ra tudjuk turmixoljuk. Ne felejts?k el, hogy a citroml?t is ?vatosan adagoljuk, nehogy t?l savany? legyen.
Sz?pen megmarad a keny?ren, enyh?n "rajzolni" is lehet bele, nem folyik sz?t. |