Müzli saját kezûleg
sponsored links
Régóta váratott már magára a házilag elõállított müzli. Bevallom eddig mindig boltit vettem, de pár hónapja azzal a céllal vásároltam gabona pelyheket, hogy összeállítsam saját, házi keverékemet. Sokszor olvastam már más blogokon, és legyintve rájuk hagytam, hogy hát persze hogy sokkal finomabb, mint a bolti. Hiszi a piszi.
Nem bíztam a véletlenre, Jamie (Jamie fõzõiskolája c. könyvben) granoláját gondoltam kipróbálni. Azt már korábban is olvastam egy makrobiotikáról szóló könyvben, hogy a gabonapelyhet a könnyebb emészthetõség kedvéért érdemes hõkezelésnek kitenni. Ha tehát nyers müzlink van, azt érdemes megfõzni, úgy mint egy kásákat.
Jamie receptje a sütõben sütést írja elõ, én viszont ebben a melegben nem akartam beindítani a sütõt, úgyhogy egy serpenyõben "futattam" meg a száraz keveréket. A mézet nem akartam kitenni hõkezelésnek, ezért azt már csak a tejjel együtt, közvetlen fogyasztás elõtt teszem bele. Az olajat nem tartottam szükségesnek a serpenyõs változatnál. Télen majd kipróbálom az eredeti tepsis variációt is és beszámolok, milyen lett.
Hozzávalók:
200 g gabonapehely (nálam 1:1:1:1 arányban árpa, búza, rozs, zab) ...