Mézes-ágyas pálinka

2012-02-22

sponsored links


ÁGYAS PÁLINKA MEGHATÁROZÁSA:

Az ágyas pálinkát a Magyar Köztársaság 2008. évi LXXIII. törvénye (a Pálinkatörvény) határozza meg. Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcságyas pálinkának nevezhetõ. 100 liter gyümölcságyon érlelt pálinkához vagy ágyas pálinkához legalább 10 kg érett ("nyári ágyas pálinka") vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt ("téli ágyas pálinka") kell felhasználni. A palack címkéjén a pálinka nettó mennyiségét kell feltüntetni. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
Az ágyas pálinka mindenféle színárnyalatban elõfordulhat a kristálytisztától a dióbarnáig. Íze többnyire édeskés. Az ágyas szó onnan ered, hogy a rendszerint nagy fenekû üveg alján található az ágy (ezt több helyen ágyásnak nevezik), amely többféle lehet aszerint, hogy milyen összetevõket tartalmaz.
Ágyas pálinkának tehát a nyers vagy aszalt gyümölcsre a saját érlelése után rátöltött, azonos gyümölcsbõl készült pálinka minõsíthetõ.
Meghatározás forrás: Wikipédia

Vidám perceket szerzek ma azoknak, akik ezt a kis kontyalávalót elkészítik. Ennek a pálinkának annyi a története, hogy ...

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2012/02/meze...

sponsored links

Keres?s