Mézes-pisztáciás sütemény
sponsored links
Ezzel a süteménnyel -már ami a dekorációt és a mellé kínált gyümölcsöket illeti- némiképp elkéstem. :D De hát így jár az ember lánya, ha ezerfelé áll a feje. Valami elmarad. ...néha nem is kicsit... :D Oda se neki! Igazából ez a finomság így a tél beköszöntével is épp olyan jó választás, mint nyáron. Magában, vagy csak joghurttal kínálva is nagyon finom. Téliesíthetjük egy kis fahéjjal, vagy akár egy kevés mézeskalács fûszerkeverékkel is. Bár amondó vagyok, hogy a pirított pisztácia, méz és citrusok mellé nem is kell más, mert olyan jól összeillenek és kiegészítik egymást. ;) Ez a süti nagy kedvenc nálunk. Talán karácsonykor is megsütöm. :)
Hozzávalók egy 25x20x6 cm-es sütõformához:
A tésztához:
5 nagy tojás
225 ml sûrû görög joghurt vagy 250 ml 20%-os tejföl
20 dkg cukor
7,5 dkg darált mandula
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
15 dkg sima liszt
20 dkg búzadara
2 kk. sütõpor
2 dl olívaolaj
A mézes pisztáciához:
15 dkg tisztított pisztácia
1,5 dl folyós méz
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
A tálaláshoz:
friss idénygyümölcs vagy fagyasztott bogyós gyümölcsök
görög joghurt
Továbbá:
kevés olaj és liszt a sütõformához
- Egy tálban elhabarjuk a tojásokat a joghurttal és olívaolajjal. Belemérjük a többi hozzávalót és sima tésztává dolgozzuk. Olajjal kikent, kilisztezett formába öntjük, elegyengetjük.
- 180°C-ra elõmelegített sütõben ~30 perc alatt készre sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük. A sütõbõl kivéve 30 percet pihentetjük.
- Míg a tészta pihen, száraz serpenyõben, közepes lángon illatosra pirítjuk a pisztáciát. Hozzáöntjük a mézet, a citrom- és a narancslevet. Jól elkeverjük, majd addig forraljuk, míg szirupos nem lesz.
- Hegyes késsel megszurkáljuk a sütemény tetejét, így a szirup át tudja majd itatni a tésztát. A tetejére öntjük a mézes pisztáciát és egyenletesen elosztjuk rajta. 20 perc pihentetés után szépen szeletelhetõ.
- Tálaláskor görög joghurtot és gyümölcsöt kínálunk mellé.
Az eredeti recept Jamie Oliver, Jamie belevág... címû könyvébõl származik.