Mézes mazsolás bárány tagine

2014-01-28

sponsored links




Nem tudok elfogulatlanul beszélni az arab konyháról, imádom, az egyik kedvencem, ezáltal nagyon sok arab, fõleg marokkói ihletésû ételt készítek itthon. Van, ami autentikus, tehát Marokkóban jellemzõ étel, van olyan, ami saját szülemény, abból készül, ami épp van itthon.










Ez a tagine inkább saját találmány, ilyennel nem találkoztunk, amikor ott jártunk. Nálam az összes tagine nagyon hasonló, kell egy bázis, ami általában hagyma, római kömény, gyömbér, kurkuma, ehhez jön hozzá a tartalom (hús, zöldség, bab), majd némi folyadék. Mindez összeérik vagy egy tagine tálban a sütõben, vagy egy bográcsban vagy egy lábasba, éppen mihez van kedvem. Általában mindet lepénykenyérrel vagy kuszkusszal tálalom és koriander levél vagy menta levél, vagy akár mindkettõ mehet rá. Megspékelhetjük még egy kis pirított mandulával. Isteni, imádom, nem tudok betelni vele. A vega tagine-ok is isteniek. Érdemes minél több zöldséget keverni benne.



Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg bárányhús (marhával is helyettesíthetõ, de más ízvilág lesz)
  • 20 dkg arany mazsola 
  • 5-6 tk õrölt római kömény
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk piros paprika
  • 2 tk fahéj
  • 3 tk friss aprított gyömbér
  • 3 nagy fej hagyma 
  • 2 ek méz
  • olaj
  • koriander zöld, menta levél  reszelt citrom héj
Elkészítése:
1. A hagymát meghámozzuk és karikára vágjuk. Olajon kicsit megpároljuk, majd hozzáadjuk a mézet és óvatosan karamellizáljuk. Végezetül hozzáadjuk a fûszereket is. 
2. A húst felkockázzuk (kb 2x2 cm-es kockára vágjuk),  majd a hagymához adjuk és minden oldalát jól átpirítjuk.
3. Az mazsolát hozzákeverjük a marhahúshoz. Kevés vízzel felöntjük (kb 1dl-1,5 dl) és lassú hõfokon 2 órán át pároljuk. Ha szükséges a vizet pótoljuk. A lényeg, hogy nagyon sûrû szaftot kapjunk. 
4. Tálaláskor friss korianderrel, menta levéllel és reszelt citromhéjjal megszórjuk. 

Köret: kuszkusz vagy lepénykenyér illik hozzá

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/PFvA...

sponsored links

Keres?s