Mézes-körtés oldalas, zöld pestos krokettel
sponsored links
Ezzel a karácsonyi recepttel még tartozok. Hétvégén ünnepeltük Emma elsõ szülinapját, amire nagyon sokat készültünk, ezért nem is tudtam jelentkezni. Sajnos szülinapjára kapott valami vírust, 3 napon keresztül lázas volt, ma dél óta nincs láz, remélem nem is lesz. Nagyon sajnálom, rossz nézni, hogy küzd a betegséggel. De nagyon jól viseli, mert 39,4 fokos lázzal is tud huncutkodni. Anya málnás-joghurtos tortája bejött neki, a gesztenyést már csak éppen megkóstolta, ugyanis másnap étvágya egyáltalán nem volt. Remélem mihamarabb újabb erõre kap. 3 napja annyit keltünk fel hozzá, mint az elsõ két hónapban. Ugyanis azóta átalussza az éjszakát. Nah, de akkor jöjjön az az elmaradt recept.
Mézes-körtés oldalas, zöld pestos krokettel
Hozzávalók (4 személy részére):
1,5 kg oldalas
2 dl víz
4-5 karika gyömbér
4 körte
a páchoz:
2 nagy evõkanál méz
1 dl almaecet
1 teáskanál egész szecsuáni bors
2 teáskanál morzsolt rozmaring
2 teáskanál morzsolt zsálya
1 teáskanál só
1/2 kávéskanál õrölt bors
a kroketthez:
30 dkg fõtt, tört burgonya
15 dkg rétesliszt
1 tojás
3 teáskanál zöld pesto
só
frissen õrölt bors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A pác hozzávalóit kikeverjük, majd jól belekenjük az oldalasba. Fóliába csomagolva egy éjszakára a hûtõbe helyezzük. Másnap tepsibe helyezzük, aláöntjük a vizet, rá karikázzuk a gyömbért, majd a felkockázott körtét a tetejére szórjuk. Alufóliával lefedve, elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük és kb. 1,5-2 óra alatt puhára pároljuk.
A tört burgonyához adjuk a réteslisztet, a tojást, a pestot és sóval, borssal ízesítjük. Jól összedolgozzuk, majd gombócokat formálunk a tenyerünkkel. Meghempergetjük réteslisztben, majd a forró olajba tesszük és aranyszínûre sütjük. Papírtörlõre szedjük, hogy a felesleges olajat beszívja. Az oldalast a vele sült körtével és a krokettel tálaljuk, szafttal meglocsolva.
Mézes-körtés oldalas, zöld pestos krokettel
Hozzávalók (4 személy részére):
1,5 kg oldalas
2 dl víz
4-5 karika gyömbér
4 körte
a páchoz:
2 nagy evõkanál méz
1 dl almaecet
1 teáskanál egész szecsuáni bors
2 teáskanál morzsolt rozmaring
2 teáskanál morzsolt zsálya
1 teáskanál só
1/2 kávéskanál õrölt bors
a kroketthez:
30 dkg fõtt, tört burgonya
15 dkg rétesliszt
1 tojás
3 teáskanál zöld pesto
só
frissen õrölt bors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A pác hozzávalóit kikeverjük, majd jól belekenjük az oldalasba. Fóliába csomagolva egy éjszakára a hûtõbe helyezzük. Másnap tepsibe helyezzük, aláöntjük a vizet, rá karikázzuk a gyömbért, majd a felkockázott körtét a tetejére szórjuk. Alufóliával lefedve, elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük és kb. 1,5-2 óra alatt puhára pároljuk.
A tört burgonyához adjuk a réteslisztet, a tojást, a pestot és sóval, borssal ízesítjük. Jól összedolgozzuk, majd gombócokat formálunk a tenyerünkkel. Meghempergetjük réteslisztben, majd a forró olajba tesszük és aranyszínûre sütjük. Papírtörlõre szedjük, hogy a felesleges olajat beszívja. Az oldalast a vele sült körtével és a krokettel tálaljuk, szafttal meglocsolva.