Mézes krémtúró vaníliás-fehérboros almakompóttal 104/2.
sponsored links
A másik desszert, önmagában egy tipikus gyerekkori desszert, gyermekeinknek adtam is belõle, a boros kompótot csak mi ettük hozzá, azért azzal valóban különlegesebb volt.
Hozzávalók:
3 piros héjú alma
3 dl száraz fehérbor
2 dl víz
1 citrom leve és pár karika
1 rúd vaníliarúd
2 ek. keményítõ
30 dkg zsírszegény túró
15 dkg joghurt
5 ek. méz
25 dkg habtejszín felverve
Elkészítési idõ: 30 perc
Az almákat meghámozom, héjukat nem dobom el, apróra felkockázom a gyümölcsöt és meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljon meg. Felteszem a bort és a vizet, egy kevés barnacukrot, a vanília kikapart magjait és az almahéjakat néhány karika citrommal fõni. A felére redukálom, ha elkészült leszûröm és egy kevés vízzel elkevert keményítõvel besûrítem. Hozzáadom a felkockázott almát és egy percig forralom, hogy hõt kapjon, de maradjon ropogós. Tálalásig félreteszem.
A túrót elkeverem a mézzel, a joghurttal és botmixerrel pürésítem, majd lazán hozzákeverem a felvert tejszínhabot. Csatos üvegben (vagy pohárban) tálalom, kb. a pohár kétharmadáig töltöm, majd a tetejére jöhet az almakompót. Hûtõbe teszem, és amikor megkívánom már ehetem is.