Mézes krémes ünnepi torta #beautifullynormal
sponsored links
Eltelt egy hét, ami azt jelenti, hogy én újra elkészítettem egy Lidl által szponzorált receptet. Ez jó gyakorlás volt a jövõ heti ünnepi vacsorára, mert akkor is szeretnék egy tortát készíteni, ami idén azt hiszem talán ez lesz. Egy dolgot bánok, hogy Mautner Zsófival ellentétben én nem tudtam csipkebogyóval és egyéb erdei növénnyel díszíteni az ünnepi desszertemet, így maradtak a dekorcukorkák, de szerintem ezzel is elegáns lett.
Köszönöm még egyszer a lehetõséget a Lidl-nek és ezennel üzenem minden Hölgytársamnak, különösen az Édesanyáknak, hogyha valami nem pont úgy sikerül, mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva, vagy ahogyan elképzeltétek, ne essetek kétségbe, gondoljátok át, improvizáljatok, és legfõképpen ne feledjétek: a karácsony úgy szép, ahogy van, a lényeg a család és a szeretet.
22,5 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütõpor
1 kk só
1 ek mézeskalács fûszerkeverék
12,5 dkg méz
2 kisebb tojás
1,2 dl olaj
12,5 dkg nádcukor
0,5 dl rum - én ezt a gyerekek miatt elhagytam
20 dkg sárgabarack- vagy ribizlilekvár
5 dl tej
5 dkg búzadara
1 vaníliarúd kikapart magja
7,5 dkg cukor
10 dkg vaj
25+25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
Elkészítési idõ: 70 perc
Sütési hõfok: 170°
Elõször a tésztát keverem ki. Összekeverem egy tálban a lisztet, a szódabikarbónát, valamint a sütõport, a sót és a mézeskalácsfûszert. A tejet egy lábosban összemelegítem a mézzel, amíg az teljesen elolvad benne, majd kicsit félre teszem hûlni. Eközben a lisztes keverék közepébe töröm a két tojást, beleöntöm az olajat, a nádcukrot és végül a mézes-tejet, majd jól elkeverem. Egy sütõpapírral bélelt tortaformába teszem, 40-50 percig sütöm (sütõtõl függ), majd teljesen kihûtöm.
A tejet forráspontig melegítem, majd hozzáadom a darát és alacsony hõfokon addig fõzöm, amíg besûrûsödik. Ekkor hozzáadom a vanília magjait és a cukrot, majd a tortalappal együtt ezt is félre teszem hûlni (én kitettem mindkettõt a balkon asztalra, és elég hamar le is hûltek). Amikor a krém nagyjából kihûlt, hozzáadom a vajat és a mascarponét.
Amikor a torta teljesen kihûlt, a lapot háromba vágom, megkenem baracklekvárral, majd mehet rá a krém fele, a másik lap, melyre megint lekvár és a krém másik fele jön és végül a teteje, amit a porcukorral elkevert mascarponéval kenek meg, akárcsak a torta oldalát. Termésekkel vagy dekor cukorkákkal díszíthetjük. Néhány órát, vagy akár egy éjszakát is állni hagyjuk, hogy össze érjenek az ízek.