Mézes Krémes
sponsored links
Hozzávalók :
- a tésztához :
1 db tojás
5 dkg ráma
5 evõkanál tej
2 evõkanál méz
45 dkg liszt
15 dkg cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
- a krémhez :
5 deci tej
4 evõkanál búzadara
12,5 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 evõkanál Casinó rum
3 evõkanál kakaópor
5 ml vanília aroma
4 evõkanál baracklekvár
- a tetejére :
10 dkg étcsokoládé
2 teáskanál olaj
Elkészítése :
A tojást a rámával és a tejjel simára keverjük.
Hozzáadjuk a langyosra melegített mézet és apránként dolgozzuk bele a cukrot, a lisztet és a szódabikarbónát.
Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk és három egyenlõ részre osztjuk.
Egyenként kinyújtjuk kb 20 x 30 cm-es lapokká.
Egy tepsi hátoldalára szilikonos sütõpapírt vágunk és ezen sütjük meg a lapokat egyesével kb 6 perc, elõmelegített sütõben.
A sütõ hõfoka : 180 fok, gáznál 3. fokozat.
A kisült lapokat egyesével egy lisztezett tálcán kihûtjük.
Közben elkészítjük a krémet.
A tejbõl és a búzadarából grízt fõzzünk és teljesen hidegre hûtjük.
A vajat a porcukorral jó habosra kikeverjük és hozzá keverjük a hideg grízhez, majd együtt is jól felhabosítjuk.
A krémet kétfelé osztjuk és az egyikbe vanília kivonatot vagy aromát keverünk kb 5 ml, a másikba keverjük a kakaóport és a rumot.
Egy tálcára , vagy mély tepsibe rakjuk az elsõ lapot és megkenjük 2 evk. baracklekvárral, erre kenjük rá a világos krémet egyenletesen.
Befedjük a második lapunkkal és szintén lekenjük a maradék lekvárral, majd erre rákenjük a kakaós krémet egyenletesen.
Befedjük a harmadik lapunkkal, tetejét egy kicsit meg nyomkodjuk és félre rakjuk.
A csokoládét apró darabokra törjük és egy üveg salátás tálkába rakjuk, erre öntjük rá az olajat és egy pár pillanatra kb 1-3 percre betesszük a mikróba felolvasztani.
CSAK félig kell hogy elolvadjon, ekkor kivesszük a mikróból és addig kevergetjük míg teljesen fel nem olvad.
Végül, a süteményünk tetejére öntjük és egyenletesen próbáljuk elkenni.
Hûtõbe rakjuk egy éjszakára mert csak így puhul meg tökéletesen.
Másnap, meleg vizes késsel, vagy forró késsel szépen felszeleteljük.
TIPP :
A mézes lapok nyújtása könnyebb ha jól belisztezzük a deszkát, vagy már a méretre vágott szilikonos sütõpapíron nyújtjuk ki a lapunkat.
Ha a sütõpapíros nyújtást választjuk akkor könnyebben rátudjuk rakni a tepsi hátuljára mert a papírral együtt rakjuk rá és így biztosan nem fog elszakadni a vékonyra kinyújtott lapunk !
Ezt a módszert használhatjuk bármelyik .mézes lapokból készült süteményeknél is !
Jó étvágyat !