Mézes krémes, ahogy én gondoltam
sponsored links
Kedves barátnõmnek szerettem volna kedveskedni a süteménnyel, de hoppon maradtam, amikor a befõttes polcon körbe néztem, mert bizony a lekvárok legtöbbjét már átszállítottam az új lakásba, ahova nemsokára költözni fogunk. Néhány üveg házi szilvalekvár árválkodott a polcon. Nem bántam, mert úgysem szeretem mindig ugyanazokat az ízeket elkészíteni. Sütöttem már több ízben, így most pont kapóra jött a szilvalekvár.
Hozzávalók:
A tésztához:
Töltelék:
Puding:
Lekvár:
Bevonathoz:
Elkészítése:
A tészta hozzávalót robotgépben összegyúrtam, míg szép fényes, homogén lett. Folpackba csomagolva a hûtõbe tettem fél órát pihenni.
Közben 0,8 liter tejet a cukorral feltettem forralni. A maradék 4 dl-ben elkevertem a pudingport. Mikor a tej felforrt, hozzáöntöttem és habverõvel kevertem, míg besûrûsödött, közben hozzáadva az étcsoki korongokat is, hogy beleolvadjanak a masszába. Majd vízfürdõben hûtöttem, míg langyos nem lett. Hozzáadtam a felkockázott vajat és robotgéppel addig kevertem, míg egynemû nem lett.
A tésztát elõvettem a hûtõbõl. 2/3 - 1/3 részre osztottam, mert egy nagy 35x25 cm-es tepsivel készítettem és egy kerek, 18 cm átmérõjû tortaformával is. Mind a kisebb, mind a nagyobb adagot további 4-4 egyenlõ részre osztottam és lisztezett deszkán kinyújtottam 2 mm vékonyra. Formájának megfelelõen kivágtam õket és 200 fokos sütõben 5-6 perc alatt megsütöttem õket. Konyharuhára tettem ki hûlni. Mikor már mindegyik megsült, elkezdtem összeállítani a süteményt. A pudingot is elosztottam 2/3 - 1/3 arányban. Majd ezeket is két részbe vettem. A tészta alsó lapját leraktam a tepsibe és megkentem a puding felével, majd egy másik tésztalappal lefedtem. Erre szilvalekvárt kentem, majd újabb tésztalappal fedtem be. Ennek tetejébe megint a csokipuding következett, amit a negyedik lappal lefedtem.
Üvegedényben kis szõlõmagolajjal mikróban felolvasztottam a csokoládét és fényesre kevertem. Csak félpercekre érdemes indítani a mikrót és ellenõrízni kell, mennyire olvadt fel, mert könnyen megégethetjük. Viszont, ha nem akarunk pepecselni a vízfürdõvel, akkor egy gyors megoldás. A csokoládét ecsettel elkentem a felsõ lap tetején és a kész süteményt egy éjszakára a hûtõbe dugtam összeérni. Másnap vágtam csak fel.
Juci barátnõmnek még odahintettem egy kis cukor szívecskét és pár levendulavirágot díszítésként. Nem lett szép, de finom az igen (mint a chokito).
Hozzávalók:
A tésztához:
- 75 dkg tönköly fehér liszt
- 9 dkg kacsazsír
- 20 dkg nyírfacukor
- 3 tojás
- 6 ek méz
- 6 ek tejföl
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 1 ek fahéj
- 6 ek cukrozatlan kakaópor
Töltelék:
Puding:
- 3 csomag Oetker Prémium csokoládé pudingpor
- 1,2 dl zsíros tej
- 30 dkg vaj
- 10 dkg nyírfacukor
- 10 dkg étcsokoládé
Lekvár:
- 60 dkg házi szilvalekvár
Bevonathoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 ek szõlõmagolaj
Elkészítése:
A tészta hozzávalót robotgépben összegyúrtam, míg szép fényes, homogén lett. Folpackba csomagolva a hûtõbe tettem fél órát pihenni.
Közben 0,8 liter tejet a cukorral feltettem forralni. A maradék 4 dl-ben elkevertem a pudingport. Mikor a tej felforrt, hozzáöntöttem és habverõvel kevertem, míg besûrûsödött, közben hozzáadva az étcsoki korongokat is, hogy beleolvadjanak a masszába. Majd vízfürdõben hûtöttem, míg langyos nem lett. Hozzáadtam a felkockázott vajat és robotgéppel addig kevertem, míg egynemû nem lett.
A tésztát elõvettem a hûtõbõl. 2/3 - 1/3 részre osztottam, mert egy nagy 35x25 cm-es tepsivel készítettem és egy kerek, 18 cm átmérõjû tortaformával is. Mind a kisebb, mind a nagyobb adagot további 4-4 egyenlõ részre osztottam és lisztezett deszkán kinyújtottam 2 mm vékonyra. Formájának megfelelõen kivágtam õket és 200 fokos sütõben 5-6 perc alatt megsütöttem õket. Konyharuhára tettem ki hûlni. Mikor már mindegyik megsült, elkezdtem összeállítani a süteményt. A pudingot is elosztottam 2/3 - 1/3 arányban. Majd ezeket is két részbe vettem. A tészta alsó lapját leraktam a tepsibe és megkentem a puding felével, majd egy másik tésztalappal lefedtem. Erre szilvalekvárt kentem, majd újabb tésztalappal fedtem be. Ennek tetejébe megint a csokipuding következett, amit a negyedik lappal lefedtem.
Üvegedényben kis szõlõmagolajjal mikróban felolvasztottam a csokoládét és fényesre kevertem. Csak félpercekre érdemes indítani a mikrót és ellenõrízni kell, mennyire olvadt fel, mert könnyen megégethetjük. Viszont, ha nem akarunk pepecselni a vízfürdõvel, akkor egy gyors megoldás. A csokoládét ecsettel elkentem a felsõ lap tetején és a kész süteményt egy éjszakára a hûtõbe dugtam összeérni. Másnap vágtam csak fel.
Juci barátnõmnek még odahintettem egy kis cukor szívecskét és pár levendulavirágot díszítésként. Nem lett szép, de finom az igen (mint a chokito).
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.