Mézes-gyömbéres, fokhagymás sült császárszalonna, rizsfelfújttal

2017-11-22

sponsored links

Közeleg a karácsony és sokan már terveznek. Ilyenkor elõkerül a méz, a gyömbér, a különbözõ karácsonyi fûszerek és ezek kombinációival próbálunk valami finomat az asztalra tenni. Sokan halat vagy szárnyast sütnek, de aki inkább a sertéshúst szereti, ilyenkor sem mondd le róla. Igaz nem most készítettem, de szerintem nagyon is illik erre az alkalomra. Én már nagyon várom, számos okból.









Mézes-gyömbéres, fokhagymás sült császárszalonna, rizsfelfújttal
Hozzávalók 4-6 személy részére
1,5 kg császár
a páchoz:
3 cm reszelt gyömbér
6 gerezd fokhagyma
2 evõkanál méz
2 teáskanál magos dijoni mustár
1 dl olaj
3 evõkanál fehérborecet
2 rozmaring szál levelei
8-10 bazsalikom levél
4 szál kakukkfû

bors

a rizsfelfújthoz:
20 dkg hosszúszemû rizs
4 evõkanál tejföl
1 dl tejszín
3 tojás

frissen õrölt bors
õrölt szerecsendió
1 kis csokor petrezselyem
15 dkg reszelt gouda

a cékla salátához:
4 cékla
1 vöröshagyma
2-3 babérlevél
2 teáskanál egész kömény
1 teáskanál egész bors
4 evõkanál balzsamecet
2 teáskanál méz
2 evõkanál olívaolaj


Elkészítés:
A pác hozzávalóit tegyük késes robotgépbe és turmixoljuk össze, majd dörzsöljük be alaposan a császárszalonnát. Csomagoljuk fóliába és helyezzük a hûtõbe egy éjszakára. Másnap tegyük át egy tapadás mentes tepsibe, takarjuk le alufóliával és toljuk be 170 fokos elõmelegített sütõbe kb. 2,5 óra hosszára.
A rizst dupla mennyiségû vízben megfõzzük. A tejfölt kikeverjük a tejszínnel, a tojásokkal, majd fûszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval illetve friss petrezselyemmel. Hozzáadjuk a rizst, jól összekeverjük, majd jénai tálba kanalazzuk. Megszórjuk a tetejét sajttal, végül elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és készre sütjük.
A céklát meghámozzuk, a vöröshagymát megpucoljuk, ketté vágjuk és felkarikázzuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a mézet, a balzsamecetet, majd a fûszereket, végül a céklát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedõ alatt puhára pároljuk. Miután kihûlt, hûtõbe helyezzük, és hidegen tálaljuk. (Érdemes tálalás elõtti napon elkészíteni.)





Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2017/11/mezes...

sponsored links

Keres?s