Mézes-gyömbéres csirkecombok, áfonyás körte kompóttal és édesburgonyával
sponsored links
Már csak két nap. Az ajándékok becsomagolva, a díszekkel kész vagyok, bár többet szerettem volna készíteni, de ennyi fért bele az idõmbe. Viszont végre az idén elõször, kb. 5 éve próbálok már habcsókot készíteni, de most sikerült. Elsõ villanysütõ az életemben, azt hiszem ez kellett hozzá. Még egy kis süti, kalács, meg az ünnepi menü és szilveszterig kifújtam magam.
Mézes-gyömbéres csirkecombok, áfonyás körte kompóttal és édesburgonyával
Hozzávalók (4 személy részére):
4 csirkecomb
2 evõkanál méz
50 ml olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1 ujjnyi reszelt gyömbér
2 teáskanál morzsolt rozmaring
1 teáskanál só
frissen õrölt bors
1,5 dl száraz fehérbor
az áfonyás körte kompóthoz:
4 körte
2 evõkanál aszalt áfonya
2 evõkanál mazsola
3 karika gyömbér
4 karika citrom
3 evõkanál cukor
1 teáskanál vanília kivonat
az édesburgonyához:
3-4 édesburgonya
só
frissen õrölt bors
2 teáskanál morzsolt rozmaring
3-4 evõkanál olívaolaj
Elkészítés:
A mézet és az olajat kikeverjük a zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával és a reszelt gyömbérrel. A combokat egyesével sózzuk, borsozzuk. Megkenjük a mézes páccal, majd megszórjuk rozmaringgal. Tepsibe helyezzük, aláöntjük a fehérbort, majd letakarjuk alufóliával és elõmelegített 180 fokos sütõbe kb. 1-1,5 óra alatt puhára pároljuk. Az utolsó 10 percben eltávolítjuk a fóliát és így toljuk vissza a sütõbe, ropogósra sütjük a bõrét.
A kompóthoz a körtéket cikkekre daraboljuk, a magházakat eltávolítjuk. Az aszalványokkal együtt feltesszük fõni, annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Beletesszük a karikázott gyömbért, a citromot és cukorral, vanília kivonattal ízesítjük. Addig fõzzük, amíg a körték meg nem puhulnak. (De ne fõzzük szét!)
Az édesburgonyákat meghámozzuk, felkarikázzuk, majd meglocsoljuk olajjal és jól megforgatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymás mellé. Végül megszórjuk sóval, borssal és rozmaringgal. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Mézes-gyömbéres csirkecombok, áfonyás körte kompóttal és édesburgonyával
Hozzávalók (4 személy részére):
4 csirkecomb
2 evõkanál méz
50 ml olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1 ujjnyi reszelt gyömbér
2 teáskanál morzsolt rozmaring
1 teáskanál só
frissen õrölt bors
1,5 dl száraz fehérbor
az áfonyás körte kompóthoz:
4 körte
2 evõkanál aszalt áfonya
2 evõkanál mazsola
3 karika gyömbér
4 karika citrom
3 evõkanál cukor
1 teáskanál vanília kivonat
az édesburgonyához:
3-4 édesburgonya
só
frissen õrölt bors
2 teáskanál morzsolt rozmaring
3-4 evõkanál olívaolaj
Elkészítés:
A mézet és az olajat kikeverjük a zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával és a reszelt gyömbérrel. A combokat egyesével sózzuk, borsozzuk. Megkenjük a mézes páccal, majd megszórjuk rozmaringgal. Tepsibe helyezzük, aláöntjük a fehérbort, majd letakarjuk alufóliával és elõmelegített 180 fokos sütõbe kb. 1-1,5 óra alatt puhára pároljuk. Az utolsó 10 percben eltávolítjuk a fóliát és így toljuk vissza a sütõbe, ropogósra sütjük a bõrét.
A kompóthoz a körtéket cikkekre daraboljuk, a magházakat eltávolítjuk. Az aszalványokkal együtt feltesszük fõni, annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Beletesszük a karikázott gyömbért, a citromot és cukorral, vanília kivonattal ízesítjük. Addig fõzzük, amíg a körték meg nem puhulnak. (De ne fõzzük szét!)
Az édesburgonyákat meghámozzuk, felkarikázzuk, majd meglocsoljuk olajjal és jól megforgatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymás mellé. Végül megszórjuk sóval, borssal és rozmaringgal. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és 20-25 perc alatt készre sütjük.