Mézes - grízes szelet
sponsored links
Hozzávalók :
- a tésztához:
15 dkg porcukor
5 dkg ráma
1 db tojás
2 evk. méz
40 dkg liszt
1 kiskanál szódabikarbóna
pici só
kevés tej az összegyúrásához
- a krémhez :
25 dkg ráma
20 dkg porcukor
4 deci tej
2 csomag vaníliás cukor
4 evõkanál búzadara ( gríz )
Elkészítése :
A vajat , a tojást és a porcukrot habosra kikeverjük, hozzákeverjük lassan az olvasztott vajat, a mézet.
A lisztet összekeverjük a sóval, szódabikarbónával és hozzákeverjük az elõzõ masszához.
Egy idõ után már gyúrni kell, itt adjunk hozzá kevés tejet, hogy a tésztánk jól gyúrható, nyújtható legyen.
Négy részre osztjuk a tésztát, egyesével kinyújtjuk kb 35 x 40 cm nagyságúra és a tepsi hátoldalán szilikonos sütõpapíron 180 fokon, gáznál 2 fokozaton kb 5 perc alatt készre sütjük.
Nagyon gyorsan sül ! Figyeljünk oda a sütésnél , amikor a tésztánk kezd barnulni ki kell venni.
Sütés után a lapokat teljesen kihûtjük és közben elkészítjük a krémet.
Krém készítése :
Rámát a porcukorral habosra keverjük.
Tejet felforraljuk és amikor forr hozzákeverjük a búzadarát és vaníliás cukrot, vagyis fõzünk egy grízt.
A grízünket teljesen kihûtjük és hozzákeverjük a rámás masszánkhoz.
Együtt jó habosra kikeverjük gépi habverõvel.
A krémet három egyenlõ részre osztjuk és összetöltjük vele a lapokat.
Tetejét fóliával letakarjuk és hûtõbe rakjuk legalább egy éjszakára, hogy összepuhuljanak a lapok a krémmel.
Ne hamarkodjuk el a felvágást mert minél tovább áll annál puhább lesz a sütink.
Végül a tetejét porcukorra jól behintjük és szép szeletekre vágjuk.