Mézes-fûszeres sült répa
sponsored links
Egészben sült répa gyakran készül nálunk. Sokféle fûszerezést szeretünk: narancsosan, mustáros-citromos zöldfûszeres vagy éppen az alábbi mézes római köménnyel és korianderrel.
Hozzávalók:
1 csokor répa (12 kisebb répa)
2 ek. méz
3 ek. olívaolaj
1 tk. koriandermag
1 tk. római kömény
1 tk. kakukkfû1/2 tk. só
bors
Tahinis joghurt:
250 g görög joghurt
3 ek tahini
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk. só
2 ek. citromlé
tálaláshoz petrezselyem
A répák zöld szárát levágom, alaposan zöldségmosó kefével megtisztítom õket. Nem hámozom. Egy száraz serpenyõben kissé megpirítom a koriandert és a római köményt, majd mozsárban kissé összetöröm. Egy nagy tálban összekeverem a mézet, olajat, zúzott koriandert és római köményt, hozzáadom a szárított vagy friss kakukkfüvet, sót és egy kevés fehér bors is kerül bele. A répákat alaposan beleforgatom majd 1-2 órát állni hagyom. Közben bele-bele forgatom a répákat a mézes szószba.
Elkészítem a mártogatóst: A görög joghurthoz adom a tahinit, aprított fokhagymát, sót és a citromlevet (zöldcitrom lével is próbáltam, azzal is tökéletes).
A répákat sütõpapírral bélelt tepsire helyezem és elõmelegített 200 fokos sütõben nagyjából 35-40 perc alatt megsütöm (a répa megpuhul). Közben érdemes megforgatni többször is.
Inspiráció Ottolenghi, változtatásokkal.