Mézes francia krémes
sponsored links
Hozzávalók:
--- A mézeslapokhoz:
45 dkg simaliszt
15 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
12 dkg margarín
1 egész tojás
2 tojás sárgája
2 evõkanál folyékony méz
2 evõkanál rum
--- A vaníliás krémhez:
1 l tej
4 tojás sárgája
2 csomag vaníliás krémpor
2 evõkanál rétesliszt (enyhán púpozott)
2 csomag vaníliáscukor
18 dkg porcukor
25 dkg vaj
--- A tejszínhab réteghez:
5 dl tejszín (33%-os) (én is most a recept szerint 5 dl-t használtam, de lehet akár 7,5 dl is)
2 csomag habfixáló
kb. 3 teáskanál porcukor (ennyit tettem az 5 dl-hez - ízlés szerint)
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, 2 részre osztottam. Sütõpapíron kinyújtottam tepsi méretûre, majda tepsi hátulján 180fokos elõmelegített sütõben külön-külön megsütöttem a lapokat (kb. 10 perc - sütõtõl is függ). Hagytam kihûlni.
A krémhez a tej egy részében elkevertem tojássárgáket, a lisztet, vaníliáscukrot és a krémport. A tej többi részét egy lábasban feltettem fõni. Mikor már elég meleg volt, szedõkanállal a meleg tejet lassankén a tojássárgás tejbe meregettem,közben kevertem, majd utána az egészet visszaöntöttem a lábasba és állandóan keverve sûrûre fõztem. Levettem a tûzrõl,a krém közvetlen tetejére folpack fóliát nyomtam, hogy ne bõrösödjön meg, így hagytam kihûlni.
Mikor kihûlt, a szobahõmérsékletû, puha vajat habosra kevertem a porcukorral, majd lassanként hozzákevertem a kihûlt fõzött krémet. Az egyik mézes tésztalapra rákentem a krémet, betettem a hûtõbe. Közben a tejszínt a habfixálóval és ízlés szerint porcukorral habbá vertem. Rákentem a vaníliás krémre, végül befedtem a másik mézes tésztalappal. Egy éjszakára hûtõbe tettem, másnapra szépen megpuhul . Tetejét megszórtam porcukorral és felszeleteltem.