Mézes-diós kocka
sponsored links
Ez a sütemény az év legutolsó édessége. Tegnap készült, és mivel 1 napot állnia kell, pont mára lett jó. Úgy érzem, méltó lezárása ez az évnek, mert ez a fajta sütemény lett nálunk a 2017-es esztendõ kedvence. :) Pár hónapja fedeztem fel magamnak ezt a típusú tésztát, pontosabban most éreztem magamban elég bátorságot, hogy végre kipróbáljam. :D Akárhogyan variálom, mindenhogy szeretjük ? mézzel vagy méz nélkül, kakaósan vagy ?fehéren?, dióval vagy mogyoróval dúsítva. Szép küllemû sütik készülhetnek belõle, és a krém ízesítésének is csak a fantáziánk szabhat határt.
Igaz, ma már biztos senki nem kezd neki, hogy megsüsse, de lehetne ez az új év legelsõ süteménye ? akár Vízkeresztkor is. ;)
Igaz, ma már biztos senki nem kezd neki, hogy megsüsse, de lehetne ez az új év legelsõ süteménye ? akár Vízkeresztkor is. ;)
Megvalósítható tervekben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!
?
?
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg darált dióbél
15 dkg porcukor
1 tk. szódabikarbóna
10 dkg mangalicazsír
2 tojás
4-5 ek. tej
4 ek. folyékony méz
Krémhez:
3 tojás
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás porcukor
8 dkg finomliszt
6 dl tej
15 dkg vaj
10 dkg darált dióbél
Tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj
elkészítés:
- A tésztához a szódabikarbónával, porcukorral, darált dióval vegyített lisztet elmorzsoljuk a zsírral. A közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a mézet, és puha tésztává gyúrjuk.
- A tésztát 4 egyenlõ részre osztjuk, majd lisztezett felületen 22x32 cm-es lapokra nyújtjuk.
- Egy tésztalapot sütõpapírral bélelt gáztepsibe fektetünk, és elõmelegített sütõben addig sütjük, hogy épp, hogy egy kis színt kapjon. Óvatosan tortarácsra csúsztatjuk és hagyjuk kihûlni. Így járunk el a többi tésztalappal is, majd mindegyiket 20x30 cm-esre szabjuk, hogy a széleik egyenesek legyenek.
- A krémhez a tojások sárgáját lábasba tesszük, majd 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet, és kis lángon, állandó keverés mellett sûrû krémmé fõzzük. Többször átkeverve kihûtjük.
- A vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a darált dióval, a pudinggal, és beleforgatjuk az elõzõleg kemény habbá vert tojásfehérjét. A krémet 3 adagra osztjuk.
- A tésztalapokat egymás után betöltjük a krémmel, majd hûtõbe téve, egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap a tetejét bevonjuk olajjal kevert olvasztott csokoládéval, dermedni hagyjuk, majd felszeleteljük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 10 perc/tésztalap