Mézes ? chilis - narancsos kacsacombok medvehagymás ? bazsalikomos krumplipürével
sponsored links
Mostanában kéthetente meglepem magam egy-egy nagyszerû kacsa vagy libacombból készült étellel:
Narancsos-rozmaringos kacsacomb pecsenyeleves karfiolpürével
Fokhagymás-kakukkfüves ropós kacsacomb vele sült almával ? sous vide
Omlós-ropogós libacomb szalonnás májával, édesköménnyel, barackkal, sült fokhagymás krumplipürével
Mandarinos-fûszeres olívaolajban pácolt ropogós libacomb libaaprólékos paellával/ludaskásával
Egyre bátrabban nyúlok a fûszerezéshez, bár maga a kacsa és libahús is olyan ízletes, hogy érdemes inkább csak arra szorítkozni, hogy kiemeljük és kiegészítsük eme felséges alapanyagok eredeti ízét, minthogy elnyomnánk azt.
A múltkori mézes ? chilis fûszerezést azért egészítettem ki naranccsal, mert a narancs nem csak friss, gyümölcsös ízt kölcsönöz az ételnek, hanem puhítja a rostokat, így még porhanyósabb textúrát eredményez a komótos sütés mellett.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
4 pecsenye kacsacomb
1 teáskanál morzsolt koriander
1 evõkanál Maldon sóvirág
frissen õrölt bors
8 gerezd fokhagyma
1 nagy narancs ? félbevágva, az egyik fele cikkekre vágva
1,5 dl száraz fehérbor
1 evõkanál akácméz
1 piros chili kimagozva, finomra vágva
Libazsírral (lehet kacsazsír is, nekem most libazsírom van készleten) kikent cseréptálba fektettem a fûszerezett combokat és 200 C fokra elõmelegített sütõbe toltam 15 percre. Kivettem a sütõbõl, felöntöttem a fehérborral, ráfacsartam a fél narancs levét, mellédobtam a fokhagyma gerezdeket és a narancs cikkeket és 130 C fokra mérsékelt sütõben 1,5 órán át pároltam. 15 percenként meglocsoltam a szaftjával.
Az 1,5 óra eltelte után megcsorgattam a chilis mézzel a kacsacombokat, 190 C fokra emeltem a hõt és 15-20 perc alatt illatosra, ropogósra sütöttem a combokat. Ekkor már nem locsolgattam a combokat, hogy a máz szépen bevonja õket.
Közben elkészítettem a francia krumplipürét, de a nem a tejszínben olvasztottam fel a medvehagymás ?bazsalikomos fûszervajat, hanem elõször a fûszervajjal kevertem el a forró, összetört krumplit, majd a fûszeres tejszínnel kikevertem.
Ronda dolog ilyet nyilvánosan kimondani, de zseniális ebédet készítettem! A méz, a chili, a narancs, a bazsalikom, a medvehagyma fantasztikus íz egységbe léptek az ételben. Méltó társai lettek a kacsacomboknak ? J