Méteres kalács

2014-07-13

sponsored links

Már nagyon régóta szemezgettem ezzel a süteménnyel. Elõször egy jól sikerült fotó volt az, amitõl késztetést éreztem, hogy megkóstoljam. Aztán kutattam a recepteket és végül az interneten megtaláltam a legjobbat hozzá. Nem csalódtam. Ami módosult az elkészítésnél, az az volt, hogy eper puding helyett vaníliát használtam, rum aroma helyett pedig Tripple Sec citromos likört. Ennek pedig csak az volt az oka, hogy nem volt más otthon. Elkészíteni viszont nagyon egyszerû, és bár a kétféle tészta nem egyformán sül meg, a kalács összeállításánál korrigálhatjuk a hibákat. Én például a túlságosan magasra nõtt, kakaós tésztát, egyszerûen csak a tenyeremmel lelapítottam.

Hozzávalók a tésztához: 6 db tojás, 20 dkg porcukor, 1,5 dl olaj, 1,5 dl langyos víz, 38 dkg liszt, 1 csomag sütõpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 ek holland kakaópor, 1 tk szódabikarbóna. 
Hozzávalók a töltelékhez: 2 cs. pudingpor, 7 dl tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg ráma margarin, citromos likõr (ízlés szerint), tetejére tortabevonó
Elõször a tojásokat választom szét. A fehérjébõl kemény habot verünk, majd félretesszük. A tojások sárgáját a cukorral, olajjal és vízzel kikeverjük. Ehhez adjuk a sütõporral elkevert lisztet és szódabikarbónát. Végül óvatosan hozzákeverjük a fehérje habot is. A tésztát két részre osztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Õzgerinc formát kivajazunk, majd a tésztákat egymás után elõmelegített sütõben 180 fokon megsütjük tûpróbával ellenõrizzük. Ha a tészták kisültek, megvárjuk míg teljesen kihûlnek. Közben elkészítjük a pudingot, de ezúttal a két zacsót csak a 7 dl tej mennyiségével fõzzük fel. A ráma margarint elkeverjük a cukorral és a likõrrel, majd a kihûlt pudinghoz keverjük. Felszeletelem a kihûlt süteményt. A szeleteket megkenem a krémmel és felváltva (egy kakaós, egy sima) sorba teszem. Alufóliával betekerem (formázom) és fél órára a hûtõbe teszem. Ezalatt a krém szépem megszilárdul, a süti összeérik. Most jöhet a csokimáz. A máz megszilárdulásáig hûtõbe teszem, majd ferdén szeletelem és már tálalhatom is.



    Folytats a blogon ... danadiskitchen.blogspot.com/2014/07/m...

    sponsored links

    Keres?s