Méteres kalács
sponsored links
Sokunk gyerekkori kedvence ez a retro süti, amit régen ferdén vágós süteménynek is neveztek. Nálunk nincs karácsony és húsvét sem méteres kalács nélkül. A foszlós kalács mellett, amit a sonkához eszünk, ezt a kalácsot is nagyon szeretjük desszertként. Azért is hálás sütemény, mert 1-2 nappal az ünnepek elõtt már el lehet készíteni és állásában még finomabbá válik, ahogy összeérnek az ízei. Én két fajta, csokis és vaníliás ízesítéssel készítem, mert mi csak ezt a változatot szeretjük, de puncs vagy eperpudinggal is szokták tölteni, úgy színesebb, látványosabb lesz a végeredmény. Kicsit pepecselõs, de ünnepekre, családi eseményekre és néha hétköznapokra is érdemes elkészíteni, mert rendkívül kiadós és abbahagyhatatlanul finom.
Méteres kalács
Hozzávalók
2 db 1 liter ûrtartalmú õzgerinc formához
(kb 5x11x30 cm)
tészta:
- 26 dkg liszt
- 26 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1 dl étolaj
- 1 dl langyos víz
- 1 cs sütõpor
- csipet só
barna tésztához:
+
- 2 ek keserû kakaópor
- 1 ek langyos víz
- 1 ek olaj
krém:
- 1 cs (4 gr) vaníliás pudingpor
- 1 cs (4 gr) csokoládés pudingpor
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 6 dl tej
- vanília esszencia - ízlés szerint
- rum - ízlés szerint (elhagyható)
tetejére:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az olajat és a vizet, azzal is jól kikeverjük.
- A sütõporral és csipet sóval elkevert lisztet kisebb adagokban hozzádolgozzuk, majd a tojások felvert habját beleforgatjuk.
- A tésztát két egyenlõ részre osztjuk, - pontosan mérjük ki, mert ennek hiányában az egyik tésztánk alacsonyabb, a másik pedig magasabb lesz, összeragasztásnál "hullámos" lesz a tészta felülete - az egyik felét fehéren hagyjuk, a másik felébe beleszitálunk 2 evõkanál keserû kakaóport, hozzáadunk 1 evõkanál langyos vizet és 1 evõkanál olajat, alaposan összekeverjük.
- Két õzgerinc formát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztákat, kb 20-25 perc alatt (sütõfüggõ!) készre sütjük (tûpróba!)
- Ha csak egy õzgerinc formánk van akkor elõbb a fehér, majd a barna tésztát sütjük ki.
- A megsült tésztákat kiborítjuk a formából, hagyjuk teljesen kihûlni.
- Közben elkészítjük a kétféle krémet: a csokis és a vaníliás pudingot 3-3 dl tejjel külön-külön megfõzzük, de cukrot nem teszünk bele.
- Teljesen kihûtjük!
- A puha vajat jó habosra kikeverjük a porcukorral, megfelezzük.
- Az egyik feléhez hozzáadjuk a csokis, a másik feléhez a vaníliás pudingot, sima, csomómentes krémmé keverjük, menet közben a csokishoz rumot, a vaníliáshoz vanília esszenciát keverünk, ezzel felerõsítve az ízeket.
- Egy megfelelõ méretû négyszögletû tálcát kibélelünk alufóliával, erre fogjuk - a tálca két szélén - sorba rakosgatni a 2 darab félméteresünket.
- A tésztákat felvágjuk a bordák mentén és a következõ módon ragasztjuk össze a krémmel:
- fehér tészta - barna krém - barna tészta - fehér krém
- Ha marad ki a krémbõl, rákenhetjük a tészták tetejére. (én nem szoktam)
- Az összeállított süteményt 1 óra hosszára berakjuk a hûtõbe, hogy a krém kicsit megszilárduljon.
- A tetejét csokimázzal vonjuk be, melyhez az étcsokoládét összeolvasztjuk az olajjal.
- Kis idõre visszatesszük a hûtõbe, hogy a máz is megszilárduljon, majd ujjnyi vastagon, ferdén szeleteljük.