Méhcsípés muffin/Bienenstich Muffin
sponsored links
Kedvelem, ha valami ropogós... Így esett a választás az egyik hétvégén erre a rafinált édességre, aminek a tetején mézes, ropogós mandulalapocskák kelletik magukat. Eddig, muffin formában még nem készítettem, csak süteményként, de azt hiszem, nem volt rossz döntés.
Hozzávalók 12 muffinhoz:
16 dkg vaj
11 dkg porcukor
3 dkg méz
5 dkg mandulalapocska
20 dkg liszt
5 dkg darált mandula
2,5 tk sütõpor
0,5 tk szódabikarbóna
1 tojás
1 tojás sárgája
180 ml aludttej ( esetleg író, alternatív megoldás joghurt)
20 dkg natúr sajtkrém (Philadelphia jellegû)
4 ek porcukor
2 ek rum
20 dkg tejszín
Egy 12 db-os muffin forma mélyedéseit vajjal (1 dkg) vékonyan kikenek és liszttel beszórom, hogy a tészta ne ragadjon majd bele. Sütõt 190 fokra elõmelegítem.
5 dkg vajat, 2 dkg cukrot 3 dkg mézzel felfõzök, beleszórom a mandulalapocskákat. Egyet keverek rajta, lehúzom a tûzrõl.
10 dkg vajat felolvasztok. A lisztet összekeverem a darált mandulával, sütõporral, szódabikarbónával és egy csipet sóval. Az egész tojást és a tojássárgát 9 dkg cukorral egy külön edényben jó krémesre kikeverem. A felolvasztott vajat porciónként hozzákeverem, az aludttejet szintén. Ezt a tojásos masszát a mandulás liszttel összevegyítem és elosztom a kilisztezett muffin sütõforma mélyedéseiben. A tetejükre locsolom a vajas mandulaöntetet és a sütõ legalsó sínébe tolom. 25 perc alatt készre sütöm, a formában hagyom kihûlni.
A krémhez a natúr sajtkrémet, porcukrot és a rumot sima krémmé keverem. Hozzáadom a jó keményre felvert tejszínhabot. A kihûlt muffinokat kiemelem a formából, levágom a tetejüket és rásimítom a tölteléket. Visszateszem a levágott kalapokat és kínálom a türelmetlenül toporgó édesszájú közönségnek.
***
Zutaten für 12 Einheiten:
160 g Butter
110 g Staubzucker30 g Honig
50 g Mandelblättchen
200 g Mehl
50 g Mandeln, gemahlen
2,5 TL Backpulver
1/2 TL Natron
1 Ei
1 Eigelb
180 ml Buttermilch
200 g Doppelrahm- Frischkäse
4 EL Staubzucker
2 EL Rum
200 g Schlagobers
Eine 12er-Muffinform mit 10 g Butter einfetten und mit Paniermehl ausstreuen. Den Backofen auf 190 Grad vorheizen.
50 g Butter mit 20 g Zucker und 30 g Honig in einem Topf erhitzen. Mandelnblättchen einrühren und vom Herd nehmen.
100 g Butter zerlassen. Mehl, Mandeln, Backpulver, Natron und eine Prise Salz mischen. Ei, Eigelb mit 90 g Zucker cremig rühren, die zerlassene Butter und Buttermilch nach und nach zugießen. Mehlmischung zugeben und alles zu einem glatten teig verrühren. Teig in die Mulden füllen. Mandelguss gleichmäßig darauf verteilen.
Im Backofen auf der untersten Schiene 25 Minuten backen. Herausnehmen und abkühlen lassen.
Für die Füllung die Frischkäse, Puderzucker und Rum gut verrühren. Schlagobers steif schlagen und unter die Creme heben. Die Muffins waagerecht halbieren und die Unterteile mit der Creme bestreichen. Deckel daraufsetzen.