Mázas húsvéti sonka
sponsored links
Az idei húsvétra mindenképpen mázas sonkát szántam. Keresgettem a receptek között, aztán erre esett a választásom, mert ehhez minden volt itthon, sõt a legtöbbet én készítettem el házilag.
Hozzávalók:
A sonkához:
A mázhoz:
Elkészítése:
A sonkát hideg vízben feltettem fõzni. A fûszereket mellé tettem fûszertojásban, plusz a hagymákkal is körberaktam és gyöngyözve fõztem kb. két órán át. A levében hagytam kihûlni, mert így biztosan nem szárad ki, hanem finom szaftos marad. Hidegen hántottam le róla a kötözõhálót is.
A mázhoz valókat összekevertem, mindenütt bekentem vele a sonkát és a mélyedésekben, ahol a háló volt, szegfûszegeket szurkáltam.
A sütõt elõmelegítettem 180 fokra és így sütöttem kb. fél óráig. Közben 10 percenként a megmaradt mázzal meglocsolgattam.
Hozzávalók:
A sonkához:
- 1,2 kg kötözött sonka
- 1 tk egész fekete bors
- 1 tk kroiandermag
- 1 tk szegfûbors
- 3 babérlevéj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
A mázhoz:
- 1 dl frissen facsart narancslé
- 3-4 ek narancslekvár
- 1 ek dijoni mustár
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek méz
- 1 tk fahéj
- 2 ek narancslikõr
- 20-25 szem szegfûszeg
Elkészítése:
A sonkát hideg vízben feltettem fõzni. A fûszereket mellé tettem fûszertojásban, plusz a hagymákkal is körberaktam és gyöngyözve fõztem kb. két órán át. A levében hagytam kihûlni, mert így biztosan nem szárad ki, hanem finom szaftos marad. Hidegen hántottam le róla a kötözõhálót is.
A mázhoz valókat összekevertem, mindenütt bekentem vele a sonkát és a mélyedésekben, ahol a háló volt, szegfûszegeket szurkáltam.
A sütõt elõmelegítettem 180 fokra és így sütöttem kb. fél óráig. Közben 10 percenként a megmaradt mázzal meglocsolgattam.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.