Másnap is puha pogácsa négy ízben

2017-10-26

sponsored links

Mindenki kedvence egy dagasztásra ?

Nemrég nagyobb társaságot vártam, de a kínálnivalót nem akartam túlzásba vinni (mint ahogy szoktam). 

Végül a pogácsa mellett döntöttem, méghozzá kapásból négyfélét terveztem (ennyit az egyszerûsítésrõl?).

Szóval kerestem egy másnap is puha pogireceptet (itt találtam) és felturbóztam.

Félreértések elkerülése végett, a receptet úgy írtam, hogy ne legyen túl nagy mennyiség. Így ha mind a négyfajta pogit el szeretnénk készíteni de csak a családnak, a ?töltelékeket? negyedelni kell, és a tésztát négyfelé szedve begyúrni.

Ha viszont nagy társaságot várunk, négyszerezzük meg az alaptészta mennyiségét, és a megadott mennyiségekkel készítsünk egy halom pogácsát ?

Remélem, érthetõ voltam ?

Másnap is puha pogácsa négyféle módon



Hozzávalók az alaprecepthez:

60 dkg liszt

2 tk só

30 dkg vaj vagy margarin

3 dkg élesztõ

Fél tk cukor

1 tojás

1 csipet pirospaprika

30 dkg tejföl

Változatok:

20 dkg töpörtyû vagy

20 dkg sajt vagy

4 ek chia mag vagy

4 ek egész köménymag

A lisztet és a sót egy tálba szórjuk, belekockázunk 25 dkg a vajat, addig morzsolgatjuk, míg a nagy darabok eltûnnek. Mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a langyos tejfölt, hiozzáadjuk a morzsolt élesztõt és a cukrot, kanállal kicsit elkeverjük. Összegyúrjuk a tésztát. Elég puha, zsíros tapintású tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kézre. 5-10 percig hagyjuk pihenni.

Nagyon vékonyra nyújtjuk, megkenjük a maradék, közben felolvasztott vajjal. Hosszában feltekerjük, kinyújtjuk, ezt még kétszer megismételjük. Végül egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel átlósra karcoljuk a tetejét. Kiszaggatjuk (a maradékokat újragyúrva), a tojást felverjük a pirospaprikával, megkenjük a pogácsák tetejét. 180 fokra felmelegített sütõben megsütjük.

Eddig az alaprecept, innen a változatok:

A töpörtyûshöz a darabokat nagyon apróra vágjuk, a kinyújtott tésztára szórjuk az elsõ tekerés elõtt.

A chia magossal szintén így járunk el, csak nem kell vágni.

A lereszelt sajtot és a köményt elég a tojással kenés után a pogácsákra szórni és utána kisütni.

Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s