Másnap is puha pogácsa négy ízben
sponsored links
Mindenki kedvence egy dagasztásra
Nemrég nagyobb társaságot vártam, de a kínálnivalót nem akartam túlzásba vinni (mint ahogy szoktam).
Végül a pogácsa mellett döntöttem, méghozzá kapásból négyfélét terveztem (ennyit az egyszerûsítésrõl?).
Szóval kerestem egy másnap is puha pogireceptet (itt találtam) és felturbóztam.
Félreértések elkerülése végett, a receptet úgy írtam, hogy ne legyen túl nagy mennyiség. Így ha mind a négyfajta pogit el szeretnénk készíteni de csak a családnak, a ?töltelékeket? negyedelni kell, és a tésztát négyfelé szedve begyúrni.
Ha viszont nagy társaságot várunk, négyszerezzük meg az alaptészta mennyiségét, és a megadott mennyiségekkel készítsünk egy halom pogácsát
Remélem, érthetõ voltam
Másnap is puha pogácsa négyféle módon
Hozzávalók az alaprecepthez:
60 dkg liszt
2 tk só
30 dkg vaj vagy margarin
3 dkg élesztõ
Fél tk cukor
1 tojás
1 csipet pirospaprika
30 dkg tejföl
Változatok:
20 dkg töpörtyû vagy
20 dkg sajt vagy
4 ek chia mag vagy
4 ek egész köménymag
A lisztet és a sót egy tálba szórjuk, belekockázunk 25 dkg a vajat, addig morzsolgatjuk, míg a nagy darabok eltûnnek. Mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a langyos tejfölt, hiozzáadjuk a morzsolt élesztõt és a cukrot, kanállal kicsit elkeverjük. Összegyúrjuk a tésztát. Elég puha, zsíros tapintású tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kézre. 5-10 percig hagyjuk pihenni.
Nagyon vékonyra nyújtjuk, megkenjük a maradék, közben felolvasztott vajjal. Hosszában feltekerjük, kinyújtjuk, ezt még kétszer megismételjük. Végül egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel átlósra karcoljuk a tetejét. Kiszaggatjuk (a maradékokat újragyúrva), a tojást felverjük a pirospaprikával, megkenjük a pogácsák tetejét. 180 fokra felmelegített sütõben megsütjük.
Eddig az alaprecept, innen a változatok:
A töpörtyûshöz a darabokat nagyon apróra vágjuk, a kinyújtott tésztára szórjuk az elsõ tekerés elõtt.
A chia magossal szintén így járunk el, csak nem kell vágni.
A lereszelt sajtot és a köményt elég a tojással kenés után a pogácsákra szórni és utána kisütni.
Nemrég nagyobb társaságot vártam, de a kínálnivalót nem akartam túlzásba vinni (mint ahogy szoktam).
Végül a pogácsa mellett döntöttem, méghozzá kapásból négyfélét terveztem (ennyit az egyszerûsítésrõl?).
Szóval kerestem egy másnap is puha pogireceptet (itt találtam) és felturbóztam.
Félreértések elkerülése végett, a receptet úgy írtam, hogy ne legyen túl nagy mennyiség. Így ha mind a négyfajta pogit el szeretnénk készíteni de csak a családnak, a ?töltelékeket? negyedelni kell, és a tésztát négyfelé szedve begyúrni.
Ha viszont nagy társaságot várunk, négyszerezzük meg az alaptészta mennyiségét, és a megadott mennyiségekkel készítsünk egy halom pogácsát
Remélem, érthetõ voltam
Másnap is puha pogácsa négyféle módon
Hozzávalók az alaprecepthez:
60 dkg liszt
2 tk só
30 dkg vaj vagy margarin
3 dkg élesztõ
Fél tk cukor
1 tojás
1 csipet pirospaprika
30 dkg tejföl
Változatok:
20 dkg töpörtyû vagy
20 dkg sajt vagy
4 ek chia mag vagy
4 ek egész köménymag
A lisztet és a sót egy tálba szórjuk, belekockázunk 25 dkg a vajat, addig morzsolgatjuk, míg a nagy darabok eltûnnek. Mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a langyos tejfölt, hiozzáadjuk a morzsolt élesztõt és a cukrot, kanállal kicsit elkeverjük. Összegyúrjuk a tésztát. Elég puha, zsíros tapintású tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kézre. 5-10 percig hagyjuk pihenni.
Nagyon vékonyra nyújtjuk, megkenjük a maradék, közben felolvasztott vajjal. Hosszában feltekerjük, kinyújtjuk, ezt még kétszer megismételjük. Végül egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel átlósra karcoljuk a tetejét. Kiszaggatjuk (a maradékokat újragyúrva), a tojást felverjük a pirospaprikával, megkenjük a pogácsák tetejét. 180 fokra felmelegített sütõben megsütjük.
Eddig az alaprecept, innen a változatok:
A töpörtyûshöz a darabokat nagyon apróra vágjuk, a kinyújtott tésztára szórjuk az elsõ tekerés elõtt.
A chia magossal szintén így járunk el, csak nem kell vágni.
A lereszelt sajtot és a köményt elég a tojással kenés után a pogácsákra szórni és utána kisütni.