Márványos túrós
sponsored links
10 perc alatt összekeverhetõ, 25 perc alatt megsül és már ehetõ is ez a nagyon mutatós, puha (nem száraz!, inkább kicsit szaftos), finom sütemény. Vendégvárásra vagy hétvégi süteménynek érdemes elkészíteni, de tízóraira/uzsonnára is jól csomagolható.
A süti hozzávalóit én kalkuláltam össze, a mennyiségeket a tepsim méretéhez számoltam ki és úgy gondoltam, hogy a "márványos túrós" név jól passzol hozzá (csak ez jutott eszembe).
Hozzávalók a tésztához
kb. 20x35 cm-es tepsihez
8 közepes tojás
20 dkg kristálycukor
1,3 dl tej (130 ml)
1,3 dl olaj (130 ml)
2 evõkanál holland kakaópor
32 dkg finomliszt
1 csomag sütõpor (12 g)
A túrógolyókhoz:
50 dkg tehéntúró
3-4 evõkanál búzadara (a túró állagától függõen)
5 evõkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (bio)
Elkészítés:
- A túrógolyókhoz valókat egy tálban összekeverjük, majd vizes kézzel kb. 27 egyforma golyókat készítünk, melyeket addig beteszünk a hûtõbe, amíg összekeverjük a tésztát.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig). Majd hozzákeverjük a tejet és az olajat, végül két részletben a sütõporral elkevert lisztet is.
- A tésztamasszához hozzáadjuk a tojásfehérje hab 1/3-át, mellyel gyors mozdulatokkal simára keverjük a tésztát, majd hozzáadjuk a maradék tojáshabot, de ezzel már óvatosan összeforgatva, hogy ne törjön össze a hab.
- A tésztát kettéosztjuk: az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
- Enyhén vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a világos tésztát, erre ide-oda rátesszük a kakaós tésztát, melyet egy villa segítségével összekuszálunk/márványozunk. Maj
- d beledobáljuk a túrógolyókat.
- Elõmelegített 170 fokos légkeveréses sütõben kb. 23-25 percig sütjük. Végezzünk tûpróbát! (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet!)
- A megsült tésztát óvatosan kiborítjuk egy süteményes rácsra vagy fatáblára és kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: A sütemény a receptben megadott cukor mennyiséggel készítve nem nagyon édes (a családom nem szereti a túl édes süteményeket), ezért ha valaki édesebben szeretné, több cukorral készítse.
Sütés elõtt
Jó étvágyat!