Márványkalács
sponsored links
Jól debütáltam a Szakácsok könyvével tehát, bár egyszer már majdnem készítettem belõle valamit, de aztán mégsem. Ezt a receptet is egy hete nézegettem, de mindig félretettem mert kissé bonyolult, kalács létére két edény és egy tálka kell hozzá.
- Húúú, anya, ez a kalács annyira finom! Mindig ilyet süssél!
- Örülök, hogy ennyire ízlik, Bence.
- Ez a te recepted egyébként?
- Nem, ezt most a Szakácsok könyvébõl vettem.
- Ó... de nehogy úgy értsd ám, hogy fikázom a te receptjeidet... azok is nagyon jók, de ha nem haragszol, ez most... nagyon finom...!!
A könyv egyébként nagyon tetszik, szeretem lapozni, bár néha eszembe jut olvasás közben apám, amikor például a hozzávalók felsorolásánál azt találom, hogy 1 1/2 tojás, nos, ilyenkor hallom apu hangját: "hát menjenek ám az anyjukba!"
Szóval igen, aki egy keksz tésztájában nem tud eltüntetni két darab tojást, hanem az egyiknek mindenképpen csak a fele kell... hát, az ott már pontot bukott, az biztos.
A recepttel a másik gond az, hogy a hozzávalók felsorolása elé azt írták: "1 kg-os kalácshoz"; végigolvastam a listát, és már gyanús volt, mert ránézésre 60 dkg körülire saccoltam az összes alkatrész tömegét. Annyi is.
Na, gondoltam magamban, hogy lesz ebbõl kilós kalács? Sehogy, természetesen.
A recept egyértelmûen kilós kalácshoz való formát ír elõ, hát ezért is lett az enyém jóval laposabb, mint a szakácskönyvben levõ fotón, mert én ezzel a mennyiséggel tényleg a megadott nagyságú formában sütöttem. Hát nem abba való.
Ettõl függetlenül tényleg finom, amint fent idéztem Bence fiam rajongását, az õ állítása szerint ennél még finomabbat tõlem nem evett.
A receptben 80 g tisztított vaj szerepel, na nem, én nem tisztítottam, vaj van benne, csak úgy.
Tehát az általam beletett hozzávalók:
10 g kakaópor
2 ek tej
110 g finomliszt
40 g keményítõ
1 tk sütõpor
80 g vaj
80 ml növényi olaj ...