Márványcsirke mustáros, kakukkfüves burgonyával
sponsored links
Régóta tervben volt már ennek az õzgerinces csirkecsodának az elkészítése. Sok helyen, sokféle formában, õzgerinces csirkemell néven is kering a neten, csak dicsérõ szavakat hallani attól, aki már megkóstolta. Én most Malvin és Ildikó (Szemi) receptjét vettem alapul, némi módosítással. Nem kimondottan Valentin-napi menünek szántam, mert én nem nagyon ünneplem ezt a napot, de mivel ma készült, hát egy kicsit valentinosítottam ... a köretet. Mindent egybe véve jól sikerült, nagyon jól illett hozzá a kakukkfüves burgonya és a friss zöld saláta, no meg a fehér bor. Sajnos langyosan nem lehet szépen szeletelni, mert szétesik, ez látszik is a képeken, de a csábító illatoknak és látványnak nehéz volt ellenállni, nem vártuk meg míg kihûl. Ez persze semmit nem vont le az élvezeti értékébõl. Szerintem tuti recept, ha gyorsan szeretnénk valami finomat és vendégváráshoz is biztos siker.
Elkészítési idõ: 90 perc
Hozzávalók:
20 dkg bacon szalonna
60 dkg csirkemell
2 tojás
3 ek liszt
4 ek tejföl
15-20 dkg sajt (nálam trappista, karaván és eidami vegyesen)
10 dkg fõtt, füstölt tarja
1/2-1/2 piros és sárga kaliforniai paprika
2 ek apróra vágott snidling
só
frissen õrölt bors
köret:
burgonya
2 ek olívaolaj
2 g zúzott fokhagyma
1 tk mustár
kakukkfû
só
Elkészítése:
1. Az õzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával, kibéleljük a bacon szalonnával úgy, hogy kicsit fedjék egymást és a forma szélén túllógjanak.
2. A csirkemellet felkockázzuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk.
3. A lisztet, tojást, tejfölt, snidlinget, fûszereket összekeverjük, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, a csirkemellet, a felkockázott tarját és az apró kockákra vágott kaliforniai paprikákat is hozzákeverjük.
4. A masszát beleöntjük a baconnal kibélelt formába, kicsit elsimítjuk, majd a lelógó szalonnaszéleket visszahajtogatjuk úgy, hogy fedjék egymást.
5. A formát alufóliával letakarjuk, egy megfelelõ méretû, sütõpapíros tepsibe tesszük, hogy a süléskor esetlegesen kifolyó szaft ne a sütõbe csöpögjön.
6. Elõmelegített 200 C-os sütõben kb 40 percig sütjük, levesszük róla az alufóliát és megpirítjuk a szalonnát.
7. Kivesszük és óvatosan a sütõpapíros tepsibe borítjuk az õzgerinc tartalmát, visszatoljuk a sütõbe és kb 10 perc alatt szép pirosra sütjük a szalonnát.
8. Egy tálkában összekeverjük az olívaolajat, zúzott fokhagymát, mustárt.
9. A meghámozott, megmosott burgonyát felkarikázzuk - vagy ahogy most én tettem kiszúró formával kiszúrjuk - megsózzuk, egymás mellé tepsibe rendezzük úgy, hogy ne fedjék egymást. Megkenegetjük õket a fokhagymás, mustáros olívaolajjal, majd megszórjuk szárított kakukkfûvel. Forró sütõben szép pirosra sütjük.
10. A márványcsirkét melegen és hidegen is fogyaszthatjuk, de szépen szeletelni csak másnap, hidegen lehet. Kínálhatjuk sült burgonyával is vagy rizzsel, de friss zöld,- vagy majonézes salátákkal is nagyon finom.