Mártás, mártogatós, dip
sponsored links
Nem emlékszem, mióta jött divatba nálunk (is), hogy ilyesmivel kínáljuk a vendégeket. Valamik, amibe valamit be lehet tunkolni, és bekapni. Nem jóllakásra, inkább csak elfoglaltságra való, beszélgetés közben. Hasonlóan, mint a különbözõ rágcsák, talán kicsit érdekesebb, változatosabb.
Ahogy emlékszem, elõször F. Nagy Angéla szakácskönyvében láttam ilyesmit (Az én példányom 1977-es, 2. kiadás), száraz sós kekszfélékhez ajánlja.
Mostanában már nem elsõsorban kekszhez szoktuk kínálni, zöldségekkel egészségesebb, érdekesebb, és akkor utána még mást is bír enni a vendég - persze, ha éppen olyan vendéglátást terveztünk.
Ezúttal a mártásokat a lehetõ legkönnyebben oldottam meg, elõvettem a kamrából - természetesen valamikor azt be is kellett tenni - fûszeres szilvamártást, azaz tkemalit, házi ketchupot, és a kedvenc padlizsánkrémemet, amit nevezhetünk akár zakuszkának, akár ajvárnak is, kinek-kinek ízlése, szokása szerint.
Egyetlen mártást készítettem frissen, az sem volt túl bonyolult; feta sajtot összekevertem kb. ugyanannyi túróval és egy-két ...