Márton-napi libatepertõ és Szent Márton kultusza

2011-11-12

sponsored links


Tegnap Márton nap volt és eddig még mindig készítettem valamilyen libás ételt amivel a jámbor touros-i püspököt Szent Mártont köszönthetjük , és persze magunkat kényeztetjük a sok libából készült finomsággal.
Pannóniában született a mai Szombathelyen a francia püspök. A legenda szerinti történetét talán mindenki ismeri. Amikor hírét vette, hogy püspöknek szemelték ki, az érte jövõ küldöttek elõl nagy alázatosságában a ludak oljába bújt, de a ludak gágogásukkal elárulták a rejtekhelyét.
Hazánkban nagy kultusza volt és vidéken még van is Szent Mártonnak, aki a középkor egyik legnépszerûbb szentje volt. Neve napján vágták le Márton lúdját, s kostólták meg az újbort. Hiedelmek is fûzödnek a ludakhoz, ami idõjárással kapcsolatos jóslás volt.
Régen - nem úgy mint most - Márton napja körül különösen jó és viszonylag olcsó volt a lúdhús.
Ragyogó aranyszínû - hozáteszem, mert kukoricával etették nem táppal - leves fõzhetõ az aprólékából, ludaskása a zúzából, szívbõl, májból. A lúdnyak sem utolsó dolog, hiszen a nyelvtörõ mondás is felvilágosít, hogy "jobb egy lúdnyak tíz tyúknyaknál". Persze ...

Folytats a blogon ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/11...

sponsored links

Keres?s