Márton napi libasült
sponsored links
Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik - tartja a néphagyomány.
Márton nap épp a Karácsonyt megelõzõ negyven napos nagyböjt elõtti nap. A néphagyomány úgy tartja, hogy ezen a napon lehet utoljára bõségesen étkezni. Ráadásul ez a nap volt az elsõ, amikor a földmûves munkák befejezõdtek és a gazdák, a munkások megpihentek, amit nagy mulatsággal, bõséges lakomával ünnepeltek és mivel a libák is ekkorra érték el a magfelelõ súlyukat, libalakomákat csaptak. Ezen a napon csapolták meg elõször az újborok hordóit.
Toursi Szent Márton a mai Szombathely területén született 316-ban. Még katonaként megosztotta egyszer a köpenyét egy koldussal egy különösen hideg téli napon. Azon az éjszakán megjelent álmában Jézus.
Amikor késõbb püspökké szentelték volna annyira érdemtelennek tartotta magát a címre, hogy elbújt egy libaólban. A libák azonban nagy ricsajt csaptak, így megtalálták és püspökké avatták. Nevéhez számtalan legenda fûzõdik.
Biztos ami biztos, ma mi is libát ebédeltünk. A szinte kötelezõ lilakáposzta helyett gyömbéres-vörösboros körtével és krumplipürével.
Sokan félnek a liba sütéstõl, pedig nem kell, nem olyan bonyolult ...