Márton-napi libasült

2011-11-12

sponsored links



Márton napján libát enni, megszokott, évszázados hagyomány. Vannak pillanatok, amikor igenis örülhetünk a médiának, és a 21. század más kommunikációs csatornáinak, mely a modern Márton-nap magyarországi újraterjesztésében egyértelmû és igazolt szereppel bír. A gasztroblog ugyan eredeti mûfaj, de mégiscsak média, ezért úgy gondolom, november táján minden "mûvelõnek" illik kicsit libáznia.

Szt. Márton halálának napja (november 11.) az adventi böjtöt megelõzõ utolsó nap, amikor a jóízû és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ilyentájt rendszeresek voltak a vásárok, lakomák, összejövetelek, mulatságok. Ez a nap fordulópontnak számított a naptárban és a mezõgazdasági közösségek életében is. Ekkora ért véget gazdasági év, ekkor takarították be a termények nagy részét, került a jószág az akolba, és erre az idõre érik meg az újbor, hízik meg a liba, egyáltalán ekkor kezdõdik meg a téli élet. Magyarországon a lúdevésnek két nagy idõszaka van, ez pedig a május és a november.

Martinus (316-397), Pannonia híres szülöttje, egy savariai családban látta meg a napvilágot, de gyermekkorát már Ticiumban töltötte. Még szinte gyerek fejjel állt õ is katonának, és a gall Amiens városába helyezték. Életének egyik legtöbbet idézett története éppen amiensi katonaéveihez kötõdik. Itt esett meg, hogy a város kapujánál õrködõ Martinus egy ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2011/11/mart...

sponsored links

Keres?s