Márton napi libamell
sponsored links
A Márton nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelõzõ utolsó nap, amikor a jóízû és gazdag falatozás, vigasság megengedett.
A népszokás szerint ezen a napon libát kell enni, ugyanis ?aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.?
Hozzávalók a libamell sütéséhez:
2 db nagyobb liba mell kicsontozva
2 dl vörösbor
2 dl víz
ízlés szerint só, bors
4 evõkanál cukkinicsatni
( a cukkinicsatni receptet a linkre kattintva nézhetitek meg )
Hozzávalók a sütõtökös salátához:
kb. 1 kg sütõtök
2 db gránátalma
1 db kisebb ananász
50 dkg spenót
Elkészítése:
A melleket megmossuk és szárazra töröljük.
Ízlés szerint sózzuk,borsozzuk és egy tepsibe rakjuk a bõrével lefelé.
A húsos részét bekenjük a cukkini csatnival.
Aláöntjük a vízzel összekevert bort és fóliával letakarjuk.
Elõmelegített sütõben 200 fokon elkezdjük sütni.
Amikor a hús puha és már kisült az összes zsír a bõre alól, levesszük a fóliát ,megfordítjuk a melleket és addig sütjük amíg a bõre jó roppanós nem lesz..
( A kihûlt zsírt én leszoktam szûrni. Nagyon finom zsíros kenyérként elfogyasztva.)
A saláta elkészítése:
A spenótot megmossuk,lecsöpögtetjük és kézzel összetépkedjük.
A sütõtököt megtísztitjuk,kockákra vágjuk és forró sütõben megsütjük,majd kihûtjük.
Az ananászt megtísztitjuk,a torzsáját kivágjuk és felkockázzuk.
A gránátalmából kiszedjük a magokat,átmossuk és lecsöpögtetjük.
Végül összekeverjük õket egy nagyobb salátástálba és a hûtõbe tesszük.
A megsült melleket ketté vágjuk és a salátával tálaljuk.
Kínálhatunk hozzá még sajtfelfújtat is aminek a receptjét itt találjátok.