Mária Terézia torta
sponsored links
A tavalyi gödöllõi Barokk év egyik sikeres tortakreációja volt a Solierben a Mária Terézia torta.
Ezúton közkincsé tesszük a receptjét.
Gödöllõ város felkérésére, a Barokk év tiszteletére két tortát készítettünk, a Mária Terézia és a Grassalkovich Antal tortákat.
A két tortakülönlegesség megalkotását hosszas kutatómunka elõzte meg. Ennek során áttanulmányoztuk a barokk kor sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket, történelmi leírásokat, tanulmányokat, a XVIII. század receptúráit, íz-világát, valamint a királynõ és az egykori fõúr kedvenc édességeit. Az elõzetes tájékozódás során meghatároztuk a kor jellemzõen használt és kedvelt alapanyagait, íz-jegyeit, íz-világát. Az így kapott információkból gyakorlatilag szabad asszociációval született meg a két torta. Természetesen igyekeztünk modern tortákat alkotni, amelyek megfelelnek a mai kor elvárásainak is, de hûen tükrözik a barokk kor stílus és íz-jegyeit is és valamilyen formában kapcsolódnak a királynõhöz és a fõúrhoz.
Mária Terézia kedvelte a Tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümölcsöket, a mandulás,mézes, fûszeres süteményeket. Ezek alapján a kiinduló alapanyagaink a Tokaji Sárgamuskotály, a mandula, a körte, az alma, a csokoládé, a mazsola, és különbözõ (mézes tészta) fûszerek, mint a fahéj, szegfûszeg, szerecsendió, ánizs, csillagánizs, gyömbér, kardamon, szegfûbors, koriander, édeskömény, bors voltak. Miután meghatároztuk az alapízeket, ezekbõl állítottuk össze a ...