Márciusi piaci körkép receptekkel
sponsored links
Ébrednek a piacok, egyre több a standokon a zöld. Igaz, nem nehéz, elõbújtak a medvehagymák. Van még csicsóka és paszternák, vehetünk fekete retket, de akad már friss hónapos retek is. És napsütés 3. napja. Elõ a kosarakkal, bringára fel és irány a piac. Tuti kajákat fõzhetünk márciusban is. Aztán már csak egy ugrás a nyár.
Zöldségek
Még mindig túlsúlyban vannak a gumós növények (pl. cékla, burgonya, csicsóka, zellergumó, fekete retek), tartják magukat a gyökérzöldségek is (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák), és a káposztafélék is rendelkezésünkre állnak (lilakáposzta, édeskáposzta). Már elõfordul a zsenge hónapos retek is, ami a fekete reteknél kevesebb rostot és illóolajat tartalmaz, így kevésbé terheli meg az emésztõrendszert. Érzékenyebb gyomrúak is ehetik. Kevés citromlével, sóval, borssal és natúr joghurttal üdítõ salátát készíthetünk belõle. Reszelhetünk hozzá kevés sárgarépát is. Ugyanígy készíthetünk salátát a fekete retekbõl is, amihez még egy kis fokhagymát is adhatunk. Remek megfázás/nátha ellen.
A gumókból, gyökerekbõl mennyei krémleveseket fõzhetünk, de azt hiszem, a legjobb, amit tehetünk, ha egyszerûen csak megsütjük a sütõben kevés olívaolajjal, kevés sóval, ízlés szerinti fûszerekkel. Isteni csemege, akár magában, de húsok mellé, mondjuk sült csirkecombbal is fogyaszthatjuk. Ugyanígy, fõzeléket is készíthetünk belõle: a sült zöldségeket csak pépesíteni kell, kevés zöldségalaplével hígítani és már kész is a fõzelék. Az íze teljesen más lesz, mintha fõznénk.
Egy tipp: ne dobjátok ki a megpucolt zöldségek megmosott héját, kiváló alaplevet lehet fõzni belõlük.
Én most csicsókából, hónapos retekbõl és medvehagymából készítettem egy isteni, ropogós salátát. Próbáljátok ki, amíg tart a csicsóka szezonja, nyersen is nagyon finom.
Csicsókasaláta hónapos retekkel és medvehagymával
Egyébként pedig együnk még mindig sok savanyú káposztát, magas a C ? vitamin tartalma, ami a vírusokkal terhelt idõszakban megtámogatja kicsit a szervezetünket.
Gyümölcsök
A március kissé mostoha gyümölcsök tekintetében, leginkább csak az alma áll rendelkezésünkre. Persze, ma már szinte minden elérhetõ az év bármely szakaszában, de ha tartani szeretnénk magunkat a szezonális alapanyagok felhasználásához, akkor bizony a gyümölcsökkel még várni kell. Továbbra is érdemes aszalványokat venni, müzliben, süteménybe, tízóraira jól jönnek. Minden piacon vannak nénik, bácsik, akiknél biztosan az van az üvegben, amit ráírtak, tõlük vehetünk jó házi lekvárokat, szörpöket.
Olajos magvak, gabonák
Dió, mogyoró, tökmag, napraforgómag, csak hogy a leggyakrabban használtakat említsem. De érdemes mandulát, szezámmagot vagy lenmagot is beiktatnunk az étkezésünkbe, mert nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. Értékes vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek segíthetnek az tél során kiürült szervezetnek. Jótékony hatással bírnak az idegrendszerre. A dió például erõsítõ hatású, és a koleszterint is segíthet kordában tartani. A mandula nyomelemekben gazdag, a mogyoró pedig segíti az idegmûködést. Persze, mint minden mást, ezt is mértékkel érdemes enni.
Köretknek nem csak fõtt krumplit és párolt rizst készíthetünk, sok egyéb gabonaféle felhasználható. Bulgur, hajdina, barna rizs, vagy a köles, amibõl mellesleg akár desszert is készülhet, de egytálételként is tökéletes kevés póréhagymával és pirított gombával.
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Fûszerek, korai vad hajtások
Az ablakpárkányon dédelgetett fûszernövények (rozmaring, kakukkfû, snidling, majoránna, stb.) mindig jól jönnek, de szárított formában is használhatjuk. Csíráztathatunk magvakat (búza, mustár, koriander, retek, stb.), a csírákat pedig salátához, húsok mellé adhatjuk, szendvicsbe, krémlevesekbe is tehetjük. Ropogós és nagyon egészséges.
És ami kikerülhetetlen ilyenkor, az a medvehagyma. Nagyon rövid ideig hajt, úgyhogy érdemes kihasználni, hogy szezonja van. Krémlevesbe, fõzelékekbe, sós süteményekbe tehetjük, de frissen is isteni és üde színfolt egy salátában. Bármit feldob. Akár egy egyszerû puliszkát is.
Medvehagyma
Januári piaci körkép receptekkel
Februári piaci körkép (receptekkel)
Decemberi piaci körkép
Novemberi piaci körkép
Zöldségek
Még mindig túlsúlyban vannak a gumós növények (pl. cékla, burgonya, csicsóka, zellergumó, fekete retek), tartják magukat a gyökérzöldségek is (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák), és a káposztafélék is rendelkezésünkre állnak (lilakáposzta, édeskáposzta). Már elõfordul a zsenge hónapos retek is, ami a fekete reteknél kevesebb rostot és illóolajat tartalmaz, így kevésbé terheli meg az emésztõrendszert. Érzékenyebb gyomrúak is ehetik. Kevés citromlével, sóval, borssal és natúr joghurttal üdítõ salátát készíthetünk belõle. Reszelhetünk hozzá kevés sárgarépát is. Ugyanígy készíthetünk salátát a fekete retekbõl is, amihez még egy kis fokhagymát is adhatunk. Remek megfázás/nátha ellen.
A gumókból, gyökerekbõl mennyei krémleveseket fõzhetünk, de azt hiszem, a legjobb, amit tehetünk, ha egyszerûen csak megsütjük a sütõben kevés olívaolajjal, kevés sóval, ízlés szerinti fûszerekkel. Isteni csemege, akár magában, de húsok mellé, mondjuk sült csirkecombbal is fogyaszthatjuk. Ugyanígy, fõzeléket is készíthetünk belõle: a sült zöldségeket csak pépesíteni kell, kevés zöldségalaplével hígítani és már kész is a fõzelék. Az íze teljesen más lesz, mintha fõznénk.
Egy tipp: ne dobjátok ki a megpucolt zöldségek megmosott héját, kiváló alaplevet lehet fõzni belõlük.
Én most csicsókából, hónapos retekbõl és medvehagymából készítettem egy isteni, ropogós salátát. Próbáljátok ki, amíg tart a csicsóka szezonja, nyersen is nagyon finom.
Csicsókasaláta hónapos retekkel és medvehagymával
Egyébként pedig együnk még mindig sok savanyú káposztát, magas a C ? vitamin tartalma, ami a vírusokkal terhelt idõszakban megtámogatja kicsit a szervezetünket.
Gyümölcsök
A március kissé mostoha gyümölcsök tekintetében, leginkább csak az alma áll rendelkezésünkre. Persze, ma már szinte minden elérhetõ az év bármely szakaszában, de ha tartani szeretnénk magunkat a szezonális alapanyagok felhasználásához, akkor bizony a gyümölcsökkel még várni kell. Továbbra is érdemes aszalványokat venni, müzliben, süteménybe, tízóraira jól jönnek. Minden piacon vannak nénik, bácsik, akiknél biztosan az van az üvegben, amit ráírtak, tõlük vehetünk jó házi lekvárokat, szörpöket.
Olajos magvak, gabonák
Dió, mogyoró, tökmag, napraforgómag, csak hogy a leggyakrabban használtakat említsem. De érdemes mandulát, szezámmagot vagy lenmagot is beiktatnunk az étkezésünkbe, mert nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. Értékes vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek segíthetnek az tél során kiürült szervezetnek. Jótékony hatással bírnak az idegrendszerre. A dió például erõsítõ hatású, és a koleszterint is segíthet kordában tartani. A mandula nyomelemekben gazdag, a mogyoró pedig segíti az idegmûködést. Persze, mint minden mást, ezt is mértékkel érdemes enni.
Köretknek nem csak fõtt krumplit és párolt rizst készíthetünk, sok egyéb gabonaféle felhasználható. Bulgur, hajdina, barna rizs, vagy a köles, amibõl mellesleg akár desszert is készülhet, de egytálételként is tökéletes kevés póréhagymával és pirított gombával.
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Fûszerek, korai vad hajtások
Az ablakpárkányon dédelgetett fûszernövények (rozmaring, kakukkfû, snidling, majoránna, stb.) mindig jól jönnek, de szárított formában is használhatjuk. Csíráztathatunk magvakat (búza, mustár, koriander, retek, stb.), a csírákat pedig salátához, húsok mellé adhatjuk, szendvicsbe, krémlevesekbe is tehetjük. Ropogós és nagyon egészséges.
És ami kikerülhetetlen ilyenkor, az a medvehagyma. Nagyon rövid ideig hajt, úgyhogy érdemes kihasználni, hogy szezonja van. Krémlevesbe, fõzelékekbe, sós süteményekbe tehetjük, de frissen is isteni és üde színfolt egy salátában. Bármit feldob. Akár egy egyszerû puliszkát is.
Medvehagyma
Innen is szemezgethettek
Januári piaci körkép receptekkel
Februári piaci körkép (receptekkel)
Decemberi piaci körkép
Novemberi piaci körkép