Mángoldos és sárgarépás tortácskák
sponsored links
Hozzávalók 4 db 12 cm átmérõjû formához
a tésztához:
18 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
2-3 evõkanál hideg víz
1 kávéskanál só
a mángoldos töltelékhez ( 4 formához):
15 dkg mángold
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 evõkanál olívaolaj
4 tojás
1-2 dl tejszín
5 dkg krémsajt
só
frissen õrölt bors
a sárgarépás töltelékhez (4 formához)
4 db közepes sárgarépa
6 dkg vaj
1 evõkanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor
4 tojás
1-2 dl tejszín
5 dkg krémsajt
só
frissen õrölt bors
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 egyenlõ részre osztjuk, lisztezett felületen vékonyan kinyújtjuk, és 3 tortaformát kibélelünk vele. A formán túlnyúló tésztát sodrófával levágjuk, összegyúrjuk, kinyújtjuk és a 4. formába nyomkodjuk, majd hûtõbe tesszük legalább 1 órára. A mángoldos töltelékhez a leveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, csíkokra vágjuk. A vajon és az olívaolajon fokhagymával 10 percig pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. A sárgarépás töltelékhez a répákat meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. Vajon és olívaolajon kevés vízzel kb. 10 percig pároljuk, közben megszórjuk a cukorral és sózzuk, borsozzuk. A tésztákat 200 fokra melegített sütõben 10 percig elõsütjük úgy, hogy alufóliával letakarjuk a tésztát, és szárazbabot öntünk rá. Majd levesszük az alufóliával együtt a babot és további 5-7 percig sütjük a tésztát. Az elõsütött tésztákba elosztjuk a sárgarépás vagy a mángoldos tölteléket. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a krémsajtot, sózzuk, borsozzuk és a zöldséges töltelékre öntjük. 180 fokon 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.
A recept a Kifõztük magazin áprilisi számában is megjelent.