Mángoldos batyu
sponsored links
Egykori péterváradi horvát ajkú háziasszonyom emlegette harminc éve, amikor Bracs szigetérõl hazajött a nyaralójából, hogy a mángold olyan zöldség, amit végsõ esetben megehet az ember lánya. A dalmát szigetnek azon a részén sok termett, úgyhogy gyakran szerepelt a nyári étlapján. Az év többi részében kerülte is... Nálunk, a szabadkai piacon még télen is lehet mándoldot kapni, nagyon népszerû. Tegnap reggel vettem egy csokorral.
Harminc deka darálthúst (én marhát vettem) összekevertem egy tojással, egy kis fej apróra vágott vöröshagymával, sóztam, borsoztam. A nagyon megmostt, nyelétõl megszabadított mándoldleveleket le lehet forrázni vízzel, majd lecsurgatni és amikor már nem sütnek, megtölteni a hússal (mintha töltöttkáposzta készülne). Kevés vizet tettem az edénybe, feloldottam benne egy ...