Mángoldfõzelék
sponsored links
Meg voltam róla gyõzõdve, hogy ezt én már beírtam, de akárhogy nézem, nem látom sehol. Pedig nekem ilyentájt a mángold az egyik alapvetõ élelmiszerem.
Nagyanyám kertjében szinte vadon nõ, most még nem lapulevél-méretû, nagyon zsenge, élénkzöld, még ránézni is jó. Szedtem valamennyit, talán egy negyed kilót, de nem mértem meg.
A mángoldot a spenóthoz hasonlóan használom fel, most éppen fõzeléket készítettem belõle. A spenót persze már szerepel a blogon, de úgyis olyan ritkán írunk bejegyzéseket, ezért gondoltam, legyen egy teljes mángoldos verzió is :-)
Elõször is jó alaposan megmostam és lecsöpögtettem a leveleket. Még vékony a száruk, nem vacakoltam azzal, hogy levagdossam õket, meg az ereiket is hagytam békén. (Késõbb a vastagabb ereket már inkább kivágom, ollóval szoktam elvégezni ezt a "beavatkozást".) Közben egy fazékban vizet melegítettem. Amikor felforrt, beleszórtam a mángoldot fél percre. Akkor kiszedtem szûrõkanállal, és hideg vízzel leöblítettem. Kicsit kinyomkodtam belõle a vizet, vágódeszkára borítottam, és a nagykéssel felszecskáztam, de csak úgy tessék-lássék módon.
Még miközben vártam, hogy a víz felforrjon, egy másik lábosban felmelegítettem egy kevés ...
Nagyanyám kertjében szinte vadon nõ, most még nem lapulevél-méretû, nagyon zsenge, élénkzöld, még ránézni is jó. Szedtem valamennyit, talán egy negyed kilót, de nem mértem meg.
A mángoldot a spenóthoz hasonlóan használom fel, most éppen fõzeléket készítettem belõle. A spenót persze már szerepel a blogon, de úgyis olyan ritkán írunk bejegyzéseket, ezért gondoltam, legyen egy teljes mángoldos verzió is :-)
Elõször is jó alaposan megmostam és lecsöpögtettem a leveleket. Még vékony a száruk, nem vacakoltam azzal, hogy levagdossam õket, meg az ereiket is hagytam békén. (Késõbb a vastagabb ereket már inkább kivágom, ollóval szoktam elvégezni ezt a "beavatkozást".) Közben egy fazékban vizet melegítettem. Amikor felforrt, beleszórtam a mángoldot fél percre. Akkor kiszedtem szûrõkanállal, és hideg vízzel leöblítettem. Kicsit kinyomkodtam belõle a vizet, vágódeszkára borítottam, és a nagykéssel felszecskáztam, de csak úgy tessék-lássék módon.
Még miközben vártam, hogy a víz felforrjon, egy másik lábosban felmelegítettem egy kevés ...