Mángold és céklalevél saláta
sponsored links
Az úgy történt, hogy épp a termelõi piacon nézelõdtünk, amikor HeF rátalált a gyönyörû és óriási méretû mángolt kötegekre. Csak alapos szemrevételezés után fedeztük fel, hogy abban a ládában megbújnak még leveles cékla kötegek is. Azonnal tudtuk, hogy jönnek velünk haza, bár konkrét felhasználási ötletünk nem volt, de már a látványuk is mosolygásra késztetett minket.
Otthon aztán a termelõ néni által javasolt recept készült megspékelve a finom fõtt céklával. Zseniális kombináció lett, talán azért is, mert a mángold legközelebbi rokona a cékla. A mángold levelei mélyzöldek, melyek szára halványzöld, de fajtától függõen ismert lilás vagy pirosas levélnyelû fajta is. A növény akár 60-80 centiméteresre is megnõhet, formája egy megnyúlt kínai kelhez, íze pedig a spenóthoz hasonlít. Magas az A, B1, B2 és C vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektint, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.
MÁNGOLD ÉS CÉKLALEVÉL SALÁTA 2 fõ részére
1 csokor (10-15 levél) mángold
1 csokor (5-6 db) leveles cékla
1 mokkáskanál cukor (nyers nád)
3 gerezd fokhagyma
2-3 evõkanál olívaolaj (100% extra szûz) ...