Mángold tejszínes mártásban
sponsored links
Míg otthon a mángold az újonnan felfedezett zöldségek körét bõvíti, Szerbiában a mindennapos zöldség, megtalálható a piacok állandó kínálatában és a kiskertekben is. Sõt, úgy tartják rendkívül könnyû termeszteni, nincs vele sok gond, nõ egész nyáron,csak annyi dolgunk van vele, hogy szüretelni kell.
Nos ez a mángold, szerepelt már e blog korábbi bejegyzéseiben, rétesként, köretként is.
Nos ez a mángold, szerepelt már e blog korábbi bejegyzéseiben, rétesként, köretként is.
Jöjjön most egy újabb mángoldos recept:
Mángold tejszínes mártásban
Elkészítése, nem bonyolult ez alkalommal sem, nem egészen 1/2 óra alatt elkészül.
A mángoldot mossuk meg, alaposan csepegtessük le a vizet, de az sem baj ha kicsit több víz marad rajta, mert majd elpárolog a fõzés során.
Ha olyan szerencsések vagyunk, mint jelen esetben én, hogy egészen zsenge friss mángoldhoz jutottunk, akkor a nyelével együtt is készíthetjük ellenkezõ esetben csak a leveleit használjuk fel ehhez az ételhez.
Csíkokra vágva a leveleken marad vizen megpároljuk a mángoldot,( néhán ylevelet tegyünk félre!) ha van zöldség levünk önthetünk alá egy keveset, de el is hagyható.Nem kell több mint 10 perc és kész is, a levelek megpárolódtak.
Ekkor csavarjunk rá egy egész narancs levét, adjuk hozzá a 3 evõkanálnyi egészen apróra õrölt nyers ( nem sós,nem pörkölt) mogyorót és öntsük fel 1,5 dl tejszínnel. Forraljuk össze,végül hintsük meg a félretett, egészen apróra vágott nyers mángold levelekkel, sózzuk és reszeljünk a tetejére szerecsendiót,végül pár csepp citrommal locsoljuk meg.
Különleges nagyon finom ételt kaptunk amit fogyaszthatunk tavasszal önállóan, de húsok, sültek mellé is kínálhatjuk.
Hozzávalói :
- 800 g mángold
- 1 narancs leve
- 1,5 dl tejszín
- õrölt szerecsendió
- tengeri só
- 3 evõkanál õrölt mogyoró
- néhány csepp citrom(lé)