Mámoros bódulat?
sponsored links
Ez a régi jó magyaros étel egy kicsit másképpen, gondolom, mindenki szereti a marhapörköltet, legalábbis mi nagyon, kókuszzsírral készítve, egészséges egy tál étel és nem terheli meg a gyomrot, arról nem is beszélve, hogy a vörösboron is változtattam, most mondhatnák a pasik, na ezt meg sem kóstolnám, mert ez igazi csajos kaja lett?, pedig érdemes kipróbálni? megéri?
Pikáns vörösboros marhapörkölt kovászos uborkával ? friss kenyérrel
Hozzávalók:
80 dkg marhalábszár
2 nagy ek kókuszzsír
10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
5 dkg tüzes kolbász
3 db nagy fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
3 gerezd fokhagyma
? tk kakukkfû
3 db babérlevél
1 tk ételízesítõ
só ? ha szükséges ízlés szerint, mivel az ételízesítõ is sós
? tk hétbors ? vagy õrölt bors
2 tk pirospaprika
1 tk õrölt köménymag
1 mk majoránna
1 chili vagy chili pehely és ? erõs zöldpaprika ? aki nem szereti az erõset, magozza ki a paprikát
Sangria bor ? csak bor, víz nem kell a fõzéshez ? vagy száraz vörösbor
Elkészítés:
A húst megmossuk, és falatnyi kockákra aprítjuk.
A kolozsvári szalonnát, kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára vágjuk.
Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a kolozsvári szalonnát, kolbászt és a hagymát, elkezdjük megpirítani, amikor kezd üveges színû lenni a hagyma, akkor beletesszük a paradicsomot, paprikát, erõs paprikát, chilit, és pirítjuk, kb. 5 percig.
Utána levesszük a tûzrõl, rászórjuk a pirospaprikát, és fél dl vörösborral felöntjük. Hozzáadjuk a húst, jól elkeverjük, és visszatesszük a tûzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5 perc.
Ezt követõen hozzáadjuk a fenti fûszereket és felöntjük még egy kis vörösborral, úgy hogy éppen, hogy szûken ellepje. Fõzési idõ kb. 2 óra. Amikor kezdi elfõni a levét, akkor csak minimálisan kell felönteni vörösborral, nem sokkal, mindig csak egy picivel, mert a lényege a pörköltnek, hogy sûrû szaftos leve legyen. Ha megpuhult a marhahús, akkor van készen.
Friss kenyérrel, kovászos uborkával, vagy nokedlivel tálaljuk.
*Tipp: nekem nem volt egyszer itthon száraz vörösborom, amikor marhapörköltet csináltam, csak Sangria, így akkor én azzal készítettem el, egyszerûen mennyei lett az íze, azóta ezzel készítem, és nem száraz vörösborral. Érdemes ezzel is kipróbálnotok.
Az egészséges étrendet követõek, savanyúsággal fogyaszthatják.
Jó étvágyat!
Klarissza
Izgalmas esti kényeztetés ? Édes epres bolondozás?
Finomságok tárháza?
Világjáró étkek?2. ? Románia
Forrón felturbózva?
A dolgok valójában úgy jók, ahogy vannak?
Pikáns vörösboros marhapörkölt kovászos uborkával ? friss kenyérrel
Hozzávalók:
80 dkg marhalábszár
2 nagy ek kókuszzsír
10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
5 dkg tüzes kolbász
3 db nagy fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
3 gerezd fokhagyma
? tk kakukkfû
3 db babérlevél
1 tk ételízesítõ
só ? ha szükséges ízlés szerint, mivel az ételízesítõ is sós
? tk hétbors ? vagy õrölt bors
2 tk pirospaprika
1 tk õrölt köménymag
1 mk majoránna
1 chili vagy chili pehely és ? erõs zöldpaprika ? aki nem szereti az erõset, magozza ki a paprikát
Sangria bor ? csak bor, víz nem kell a fõzéshez ? vagy száraz vörösbor
Elkészítés:
A húst megmossuk, és falatnyi kockákra aprítjuk.
A kolozsvári szalonnát, kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára vágjuk.
Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a kolozsvári szalonnát, kolbászt és a hagymát, elkezdjük megpirítani, amikor kezd üveges színû lenni a hagyma, akkor beletesszük a paradicsomot, paprikát, erõs paprikát, chilit, és pirítjuk, kb. 5 percig.
Utána levesszük a tûzrõl, rászórjuk a pirospaprikát, és fél dl vörösborral felöntjük. Hozzáadjuk a húst, jól elkeverjük, és visszatesszük a tûzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5 perc.
Ezt követõen hozzáadjuk a fenti fûszereket és felöntjük még egy kis vörösborral, úgy hogy éppen, hogy szûken ellepje. Fõzési idõ kb. 2 óra. Amikor kezdi elfõni a levét, akkor csak minimálisan kell felönteni vörösborral, nem sokkal, mindig csak egy picivel, mert a lényege a pörköltnek, hogy sûrû szaftos leve legyen. Ha megpuhult a marhahús, akkor van készen.
Friss kenyérrel, kovászos uborkával, vagy nokedlivel tálaljuk.
*Tipp: nekem nem volt egyszer itthon száraz vörösborom, amikor marhapörköltet csináltam, csak Sangria, így akkor én azzal készítettem el, egyszerûen mennyei lett az íze, azóta ezzel készítem, és nem száraz vörösborral. Érdemes ezzel is kipróbálnotok.
Az egészséges étrendet követõek, savanyúsággal fogyaszthatják.
Jó étvágyat!
Klarissza
Hasonló bejegyzések:
Izgalmas esti kényeztetés ? Édes epres bolondozás?
Finomságok tárháza?
Világjáró étkek?2. ? Románia
Forrón felturbózva?
A dolgok valójában úgy jók, ahogy vannak?