Máltai szezámmagos keksz (Maltese sesam biscuits)
sponsored links
Ez egy hagyományos máltai recept, amely nemzedékrõl nemzedékre öröklõdött.
S mert ahány ház, annyi szokás, ennek is többféle variációja ismert.
Készül olívaolajjal, illetve vajjal.
Arányaiban kevesebb v. több liszttel, kevesebb, illetve több tojással.
Formázzák karikára, illetve fekvõ nyolcas alakúra.
(Ekkor nevezik ottijiet, utalás a formájára -olasz otto/nyolc-.)
A fûszerezésében is találunk eltéréseket, van ahol köménymag, van ahol ánizs.
Amiben minden recept megegyezik: nem túl édes, nagyon fûszeres,
mindig megtalálható benne a narancshéj (citrom, illetve mandarin) és a szegfûszeg.
Mindig bõségesen megszórják szezámmaggal.
A Fiam készítette iskolai projekt keretében.
Ezt a receptet vette alapul: szezám kekszek, a máltai falat blogról (A maltese mouthful)
Nem túl édes, inkább csak édeskés.
Máltai szezámmagos keksz
Hozzávalók
550 g liszt
50 g szezámmag
1 tk sütõpor (DmBio)
1 tk szódabikarbóna
200 g vaj
100 g cukor
1 tk õrölt szegfûszeg
1 tk köménymag (nem tévedés)
2 db bio narancs héja és leve
+
tetejére
50 - 100 g szezámmag
Menete
1) - A lisztet tálba szitálta, összekeverte a szódabikarbónával és a sütõporral.
- Hozzáadta a hideg, felkockázott vajat és a kezei között összemorzsolta a liszttel.
2) - Külön tálban összekeverte a cukrot, a fûszereket, a tojásokat, belereszelte
a megmosott és szárazra törölt narancsok héját, majd hozzáadta a kifacsart levüket is.
3) - A száraz morzsa közepébe öntötte a fûszeres édes tojást, majd fakanállal összeállította a tésztát.
- Bekapcsolta a sütõt 180 fokra, 2 db tepsire sütõpapírt borított.
4) - A tésztából nedves kézzel lecsípet egy darabot "golflabda méretût",
ujjnyi vastag hengerré sodorta, majd kört formált és összecsípte a végeket.
- A tányérba öntött szezámmagban megforgatta, úgy, hogy mindenhol befedte a szezámmag.
- Tepsire rakta és a felforrósodott sütõben aranybarnára sütötte (15 - 20 perc).
- A tepsin hagyta kihûlni.
Megjegyzés
- Az egészet beleforgatta szezámmagba, de nem kente le semmivel, így sülés után hullott le belõle.
Ha azt szeretnénk, hogy az összes rajta maradjon kenjük le tojással.
- Üvegben, légmentesen zárva ajánlott tárolni.
Kávé, tea, reggeli turmix/ital mellé ajánlott.