Málnás-túrós kocka

2014-06-23

sponsored links

Nagy erõkkel érik a málna. Nem nagyon szoktam vele sütit sütni, de most a szomszéd nénitõl kaptunk két dobozzal, mert aranyos, és a Hangának mindig ad valamit. Legtöbbször virágot. Cserébe pedig Hanga rendszeresen szórakoztatja õt elõadásaival a teraszról. Kicsi lányom ugyanis napjában többször felkapaszkodik a teraszunkon található fonott kanapéra és onnan intéz nagy monológokat a szomszéd néni és bácsi felé, ha épp meglátja õket. Ezeket a monológokat általában széles gesztikulációkkal és nagy nevetésekkel tarkítja a gyermek és láthatóan nagyon jól érzi magát a szerepében, a szomszéd néniék pedig nagyon örülnek a gyerekcsivitelésnek és lelkesen hallgatják és beszélgetnek vele. Így mindenki boldog, mi pedig málnát kapunk.
Van a történetnek egy másik fonala is, ami viszont sokkal prózaibb, nevezetesen, hogy valamelyik nap penne carbonarat fõztem, amibõl maradt három tojásfehérjém. Ezzel is kellett kezdeni valamit. Így lett tehát a mai süti.



Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg rétesliszt
  • 20 dkg margarin (nem kell, hogy hideg legyen, inkább olyan szobahõmérsékletû, de ne a kánikulai szobahõmérsékletre gondoljunk, mert akkor már túl olvadt, hanem olyan 20 fok körülire - na, de komplikált)
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütõpor
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:
  • az említett három tojásfehérje, plusz ami kimarad a tésztából, ez összesen négy
  • 12 dkg cukor
  • 0,5 kg túró
  • egy citrom reszelt héja és leve
  • egy csomag vaníliás cukor (én olyat használok, amibe bele van darálva a vanília)
  • 2 ek búzadara
  • kb 25 dkg málna

Elkészítés:
Próbáljuk meg elérni a margarinnál, hogy a fenti hõmérsékletre beálljon. Ha szép szóval nem megy, akkor én ezt úgy szoktam - ha valamilyen oknál fogva nem veszem ki elõre a hûtõbõl, márpedig valamilyen ok mindig van, egyszóval képtelen vagyok ilyesfajta elõre gondolkodásra - hogy 320 Watton beteszem a mikróba 20 másodpercre. Kockázzuk a liszthez, öntsük még hozzá a cukrot és a két tenyerünk között kezdjük a liszttel szétmorzsolgatni. Akkor jó, ha már nincsenek nagy vajrögök a lisztben, hanem nagyjából egységes morzsalék lesz belõle. Ekkor adjuk hozzá a többi hozzávalót, de a tejföllel bánjunk óvatosan. Elõször csak egy kanállal tegyünk hozzá, a másodikat csak akkor, ha nem akar összeállni. Ne gyúrjuk sokáig, csak épp álljon össze és oszoljon el benne a tojássárgája, mert ha tovább gyúrjuk, nyúlós lesz. Ha kész, vágjuk ketté. Az egyik fele legyen egy picit nagyobb, mint a másik, az lesz majd az alja, amivel a tepsi oldalát is ki kell majd bélelnünk. Formázzunk belõlük gombócokat és letakarva hagyjuk pihenni. A sütõt melegítsük elõ 180-190 fokra.
Ez alatt állítsuk össze a tölteléket: A tojásfehérjéket a cukorral verjük cefet kemény habbá. Akkor jó, amikor a habverõt kivéve csúcsok keletkeznek a hab felszínén és úgy is maradnak és az egész massza szép fehér és fényes. A túrót villával törjük össze és keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a citrom alkatrészeket és a búzadarát. Ez így elég morzsás lesz a búzadara miatt, de nem baj, a tojáshab segíteni fog a bajunkon.
Nyújtsuk ki a nagyobbik tésztagombócot. A süti egy kb 20 x 30 cm-es tepsibe való, a tésztát úgy formázzuk, hogy egy nagyjából ekkora sütõalkalmatosság alját és oldalát fedje be. Mielõtt beletennénk a tésztát, vajazzuk és lisztezzük ki azt a tepsit, majd a tésztánkat igazítsuk bele. Úgy a legkönnyebb a deszkáról a tepsibe varázsolni, hogy lazán a nyújtófára tekerjük és átemeljük, majd kigörgetjük a tepsin.
A tojáshabból elõször 2-3 evõkanálnyit keverjünk villával a túróhoz, hogy a töltelék kicsit fellazuljon, majd fakanállal keverjük hozzá a többit is. Kenjük az egészet az alsó tésztára. Szórjuk meg a túrót a málnával és kissé nyomkodjuk is bele. Nem kell ráfeküdni, de a málnaszemek legalább félig merüljenek a töltelékbe.
Nyújtsuk ki a teteje tésztát is és a fent leírt módon fektessük a süti tetejére. A széleknél jól nyomkodjuk össze a két tésztaréteget, hogy a töltelék nehogy kifolyjon. Végül villával helyenként szurkáljuk meg a tetejét és toljuk a sütõbe. Kb. 50 perc alatt sül meg. Melegen is szépen lehet szeletelni recés késsel, nem fog folyni a belseje.

Egyébként ez a süti bármilyen gyümölccsel finom lehet, pl meggy, cseresznye, õszibarack, hogy csak néhányat említsek, de ha épp nincs friss gyümölcsünk, akkor az alsó lapot kenjük meg valamilyen lekvárral és úgy kenjük ráa tölteléket és fedjük be.

Talán másnál is elõfordul, hogy marad a hûtõben 2-3 árválkodó tojásfehérje, így remélem, segítettem a felhasználásukban.

Folytats a blogon ... receptmesek.blogspot.com/2014/06/maln...

sponsored links

Keres?s