Málnás sárgabarckos morzsa
sponsored links
Évente egyszer tartunk egy bulit a kollégákkal a Mátrában, asszonyostól, gyerekestõl. Mindenki hoz valamit, meg fõz is valamit, és iszik is valamit. Kb. 40-en rohangáltak tegnap a kertben a bográcsok között, meg a poharaik után. Fõtt némi marhapörkölt, meg egy kevés sörben pácolt csülök, a férj pedig lecsót csinált bográcsban. Amikor meg pattant a pálinkás üveg kupakja, mindenki eldobta a fakanalát. A kölkök is eléggé elvoltak, naná, legálisan lehetett szinte korlátlanul nassolni. A kert meg jól tele van cseresznyemagokkal (az egyik kolléga hozott egy ládányit a kertjébõl), és szamóca csumákkal (mert egy másik kolléga azt hozott vagy 5 kilót). Rozi a láda mellett térdelve ette a szamócát, csumástól, ahogy volt. Este meg jött a klasszik lezárás, a szalonnasütés. Elmaradhatatlan giccs, mert az mindig kell.
Sütöttem én is, Nem terveztem, hogy bejegyzés készül errõl a gyümölcsös morzsás sütirõl, aztán mégis lett. Igazából nem is süti, inkább egy kis morzsa rengeteg gyümölccsel. Mivel eléggé bejött mindenkinek, mégis archiválom az utókornak, hátha egyszer bekerülök vele egy szakácskönyvbe.
Elõkészítés/összeállítás: 10 perc
Sütési idõ: kb. 30 perc
Hozzávalók (2 dl-es pohár volt a mértékegység):
3 kis tálcányi málna
6 db sárgabarack
1 pohár liszt
3/4 pohár zabpehely
1 pohár barnacukor
csipet só
1 tk. õrölt fahéj
fél pohár felkockázott, hideg (!) vaj (ez kb. 8 ? 10 dkg)
1 nagy marék dió durvára aprítva
Elõmelegítettem a sütõt 175 fokra.
Megmostam a gyümölcsöket. A sárgabarackokat kettévágtam, kimagoztam és kisebb darabokra vágtam. A málnával együtt egy kb. 12 x 22 centis tepsibe terítettem.
A lisztet, a zabpelyhet, a sót és fahéjat egy keverõtálba tettem, alaposan összekevertem. A vajat kis kockákra vágtam, a lisztes zabpelyhes keverékhez adtam és az ujjaimmal összemorzsoltam. Addig kell morzsolni, amíg kicsi, zabpehely nagyságú golyókat nem kapunk. Ez nagyjából 3 ? 4 perc alatt megvan.
A morzsából a gyümölcsökre szórtam egy jó nagy maréknyit és óvatosan összeforgattam. Ezután egyenletesen befedtem a maradék morzsával és megszórtam a tetejét a durvára vágott dióval. Bõ félóra alatt megsütöttem. Akkor jó, amikor a teteje már ropogós a gyümölcsök pedig buborékolnak. Amikor elkészült, hagytam kihûlni.
A facebook-on is megtalálhattok, ha ide kattintotok.
Ihlet: Joy the Baker
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Citromfüves bodzás nyers szamócaleves
Gyümölcsös tejberizses rétes
Hugh Fearnley-Whittingstall burgere
Sütöttem én is, Nem terveztem, hogy bejegyzés készül errõl a gyümölcsös morzsás sütirõl, aztán mégis lett. Igazából nem is süti, inkább egy kis morzsa rengeteg gyümölccsel. Mivel eléggé bejött mindenkinek, mégis archiválom az utókornak, hátha egyszer bekerülök vele egy szakácskönyvbe.
Elõkészítés/összeállítás: 10 perc
Sütési idõ: kb. 30 perc
Hozzávalók (2 dl-es pohár volt a mértékegység):
3 kis tálcányi málna
6 db sárgabarack
1 pohár liszt
3/4 pohár zabpehely
1 pohár barnacukor
csipet só
1 tk. õrölt fahéj
fél pohár felkockázott, hideg (!) vaj (ez kb. 8 ? 10 dkg)
1 nagy marék dió durvára aprítva
Elõmelegítettem a sütõt 175 fokra.
Megmostam a gyümölcsöket. A sárgabarackokat kettévágtam, kimagoztam és kisebb darabokra vágtam. A málnával együtt egy kb. 12 x 22 centis tepsibe terítettem.
A lisztet, a zabpelyhet, a sót és fahéjat egy keverõtálba tettem, alaposan összekevertem. A vajat kis kockákra vágtam, a lisztes zabpelyhes keverékhez adtam és az ujjaimmal összemorzsoltam. Addig kell morzsolni, amíg kicsi, zabpehely nagyságú golyókat nem kapunk. Ez nagyjából 3 ? 4 perc alatt megvan.
A morzsából a gyümölcsökre szórtam egy jó nagy maréknyit és óvatosan összeforgattam. Ezután egyenletesen befedtem a maradék morzsával és megszórtam a tetejét a durvára vágott dióval. Bõ félóra alatt megsütöttem. Akkor jó, amikor a teteje már ropogós a gyümölcsök pedig buborékolnak. Amikor elkészült, hagytam kihûlni.
A facebook-on is megtalálhattok, ha ide kattintotok.
Ihlet: Joy the Baker
Innen is szemezgethettek
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Citromfüves bodzás nyers szamócaleves
Gyümölcsös tejberizses rétes
Hugh Fearnley-Whittingstall burgere