Málnás poharas desszert diós piskótával
sponsored links
Ismét rám tört az édesség-ehetnék . ...micsoda meglepetés... :) Elõször pudingot akartam fõzni, de közben eszembe jutott, hogy jó lenne valami gyümölcsös desszert és hogy ne legyen könnyû a döntés, még egy kis diós sütit is szívesen majszoltam volna. De miért is ne lehetne mindhárom egyszerre? Így született meg ez a poharas desszert. Ó, igen... még egy kis rumos kávét is csempésztem bele. :D
Hozzávalók 6 személyre:
A piskótához:
5 tojás
5 ek. cukor
5 ek. sima liszt
csipet só
1 nagy marék dió
A vaníliás krémhez:
1 csomag fõzõs vaníliás pudingpor
5 dl tej
4 ek. cukor
A málnás szószhoz:
20 dkg málna (lehet fagyasztott is)
2 ek. méz
0,5 dl víz
1 tk. étkezési keményítõ
1 dl fekete kávé -cukorral és némi rumaromával megbolondítva- a piskótához; holland kakaópor, málnaszemek és citromfûlevelek a díszítéshez.
- A piskótához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk a tésztába.
- A sütõt elõmelegítjük 175 °C-ra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütõpapírral. Ráöntjük a tésztát -nem baj, ha nem teríti be a tepsit-, majd megszórjuk a nagyobb darabokra tört dióval és ~15 perc alatt aranybarnára sütjük a piskótát. Rácsra téve hagyjuk kihûlni.
- A leírásnak megfelelõen felfõzzük a pudingot. Kicsit hûlni hagyjuk.
- A piskótát felkockázzuk, a felét poharakba rendezzük, majd meglocsoljuk kávéval.
- A málnát közepes lángon összefõzzük a mézzel, majd belekeverjük a vízben feloldott étkezési keményítõt. Levesszük a tûzrõl, majd a kávés piskótára kanalazzuk.
- A málnaszósz tetejére újabb réteg piskótát teszünk -ezt is meglocsolhatjuk kávéval, én most nem tettem-, majd vaníliapudingot kanalazunk a tetejére.
- Ha a puding kissé megszilárdult, kakaóport szitálunk rá, majd málnaszemekkel és citromfûlevelekkel díszítjük a desszertet. Fogyasztásig hûtõben tartjuk.
A receptet megtaláljátok a Kifõztük májusi számában is. :)