Málnás parfé
sponsored links
Ha úgy vesszük, csináltam már parfét korábban is, sõt igazából mindig parfé jellegû fagyikat szoktam gyártani. Ráadásul többnyire alumínium sütõformában fagyasztom. Csak épp nem bélelem ki folpackkal, és nem borítom ki belõle, hogy szeletelhetõ legyen, hanem csak úgy gombócozom. Most elõször azonban a fenti módon készítettem, és egyben tálaltam fel, friss gyümölccsel díszítve. :)
Bevallom, elsõre kicsit elbénáztam a szinte elbénázhatatlant, ui. a formát nem béleltem ki folpackkal ? azt gondoltam ui., hogy ha pár pillanatra forró vízbe mártom, akkor majd szépen kicsusszan belõle a jégkrém. Hát erre nem benne maradt?! :D Hiába ütögettem, hiába kocogtattam és feszegettem, csak nem akart engedelmeskedni. Végül feladtam, és miután odalett a szép mintázat, és a krém eléggé megolvadt ahhoz, hogy széttrancsírozhassam, adtam még hozzá egy kis tejszínhabot. Erre csak azért volt szükség, mert eredetileg kekszes alapja lett volna a parfénak. Mivel a desszert szinte teljesen kiolvadt, a kekszes részt már nem akartam újra elosztani a krémen, majd ismét lefagyasztani. Amúgy sem lett volna gusztusos már, mert az olvadt fagyi belerakódott a kekszalap réseibe. Úgyhogy szükség volt egy kis plusz tejszínhabra, hogy pótoljam a keksz helyét. :D
A málnalekvárt sem a parfé belsejébe akartam rejteni, hanem öntetként szerettem volna mellé tálalni vagy a desszert tetejére csorgatni. Végül egy ilyen piros alagút lett belõle, és még örültem is, hogy emellett a megoldás mellett maradtam. Hiába, na, sokszor épp az elpuskázott kísérletekbõl sülnek ki a legjobb dolgok ? nyár lévén ezúttal persze sütés nélkül. :D Nem utoljára készítettem. :)
Bevallom, elsõre kicsit elbénáztam a szinte elbénázhatatlant, ui. a formát nem béleltem ki folpackkal ? azt gondoltam ui., hogy ha pár pillanatra forró vízbe mártom, akkor majd szépen kicsusszan belõle a jégkrém. Hát erre nem benne maradt?! :D Hiába ütögettem, hiába kocogtattam és feszegettem, csak nem akart engedelmeskedni. Végül feladtam, és miután odalett a szép mintázat, és a krém eléggé megolvadt ahhoz, hogy széttrancsírozhassam, adtam még hozzá egy kis tejszínhabot. Erre csak azért volt szükség, mert eredetileg kekszes alapja lett volna a parfénak. Mivel a desszert szinte teljesen kiolvadt, a kekszes részt már nem akartam újra elosztani a krémen, majd ismét lefagyasztani. Amúgy sem lett volna gusztusos már, mert az olvadt fagyi belerakódott a kekszalap réseibe. Úgyhogy szükség volt egy kis plusz tejszínhabra, hogy pótoljam a keksz helyét. :D
A málnalekvárt sem a parfé belsejébe akartam rejteni, hanem öntetként szerettem volna mellé tálalni vagy a desszert tetejére csorgatni. Végül egy ilyen piros alagút lett belõle, és még örültem is, hogy emellett a megoldás mellett maradtam. Hiába, na, sokszor épp az elpuskázott kísérletekbõl sülnek ki a legjobb dolgok ? nyár lévén ezúttal persze sütés nélkül. :D Nem utoljára készítettem. :)
Hozzávalók 33x9x5 cm-es õzgerincformához:
Krémhez:
30 dkg málna
25 dkg mascarpone
25 dkg tejszínhab
15 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
6 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
Díszítéshez:
friss málnaszemek
citromfûlevélkék
elkészítés:
- A krémhez a málnát 5 dkg cukorral addig fõzzük, hogy kissé besûrûsödjön, és kb. 25 dkg legyen. Szûrõkanálba öntve átpasszírozzuk, majd teljesen kihûtjük.
- A mascarponét simára keverjük a tejföllel, a tejszínhabbal, a porcukorral, majd hozzádolgozunk 10 dkg málnalekvárt.
- A krém felét a folpackkal bélelt formába öntjük, elsimítjuk, majd a közepén, kb. 2 cm széles sávban elosztjuk a többi málnalekvárt, és befedjük a krém másik felével. Folpackkal letakarva néhány órára mélyhûtõbe tesszük.
- A desszertet tálalás elõtt kivesszük a fagyasztóból, negyedórát állni hagyjuk, majd ráhelyezünk egy tálcát, és átfordítjuk. A formát leemeljük és lehúzzuk róla a folpackot.
- A desszert tetejét málnaszemekkel és citromfûlevélkékkel díszítjük és tálaljuk.
A recept a Kifõztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.